Crêmig gevulde courgettebloemen met saliekaas, mozzarella en feta

Bloemen serveren is in: ze zijn eenvoudig om te maken, overheerlijk om te eten en het is leuk om te doen. Deze courgettebloemen zijn een feestje op tafel, bij de maaltijd of als bijzonder luxe hapje. De saliekaas is gehaald in de Achterhoek.

Het lijkt lastig om aan courgettebloemen te komen, maar mijn biologische groentenboerderij had geen problemen met mijn vraag. Denk er wel aan dat het beter is deze bloemen in de ochtend te snijden en je vraag op tijd te stellen. Courgettes worden ook veel gekweekt door hobbyisten met een moestuintje of kas. Mogelijk heb je die in je vriendenkring.

 

 

Wat heb je nodig voor vijf gevulde courgettebloemen:
5 courgettebloemen (met mini courgette), zacht wassen en droogdeppen
125 gr. mozzarella, 1 bol, in plakken en dan in heel kleine blokjes
50 gr saliekaas, fijngeraspt (kaasboerderij Weenink)
50 gr feta, in plakken en in kleine blokjes (ik gebruik Dodoni)
8 jonge blaadjes salie, zo vers mogelijk, in reepjes en dan in kleine stukjes
ca 25 blaadjes oregano, fijngehakt
geraspte schil van een halve limoen, liefst geelgroen
4-seizoenen peper, uit de molen naar smaak
iets zout, ook al aanwezig in de kazen
Gevulde courgettebloemen in de pan_4060Meng de drie kazen met de kruiden en de citroenrasp in een kom en schep ze samen luchtig maar heel goed om. De kruiden mag je daarbij wel wat kneuzen. Voeg er een scheutje extra vierge olijfolie aan toe. Zet dit minimaal een uurtje afgedekt weg in de koelkast en schep tussentijds nog even om. Je kunt ook iets room toevoegen.

Verwijder de stamper uit de bloemen met een kort scherp mesje en vul elke bloem met een vijfde van het kaasmengsel. Druk de kaascrême daarbij licht aan met de bolle kant van een theelepel en bind de losse kelkblaadjes samen met een klein stukje kooktouw.

Zet twee bakjes of kommetjes klaar, één hoger model met losgeklopt ei met iets zout en peper en een lager model met een beetje boekweitmeel of tarwebloem.
Haal elke bloem eerst door het ei en dan door het meel. Schud het teveel er lichtjes af en bak de bloemen in voorverwarmde olijfolie rondom knapperig en bruin.

Extra voor de complete maaltijd
:
200 gr rijst, ik gebruik geurige Basmati rijst, maken als risotto met
60 gr saliekaas, fijngeraspt (kaasboerderij Weenink)
1 kleine romanesco, in roosjes gesneden en 2 minuten geblancheerd
5 mini courgettes (van de bloemen gesneden), in schijfjes en dan in blokjes
1-2 middelgrote rode uien, grofgehakt
3 tenen verse knoflook, fijngehakt
enkele snuffen gemalen laurier
iets cayennepeper, gemalen
4 seizoenen-peper, uit de molen naar smaak
1 afgestreken tl groentebouillon poeder, ik gebruik Bio Today met tijm
50 gr van de crêmevulling van de bloemen
Rijst_gegratineerd_saliekaas_cremevulling courgettebloemen_4083     Romanesco_roosjes_gegratineerd_saliekaas_4093
De mini courgettes even roerbakken met wat laurier, cayenne en iets zout. Laat ze afkoelen en zet ze afgedekt weg.

Fruit de ui en de knoflook een paar minuten met laurier en 4-seizoenenpeper naar smaak. Strooi de bouillon erover en blus af met water tot ruim 1 centimeter boven de rijst. Roer goed door en zet het deksel schuin op de pan, zodat het water licht kan verdampen. Kook de rijst volgens de verpakking gaar, maar kijk af en toe of je iets water moet toevoegen. De rijst moet drooggekookt zijn als die beetgaar is. Houdt dus de minimum kooktijd aan, de rijst gaart nog na in de oven.

Wrijf een ovenschaal in met wat olijfolie. Roer de saliekaas door de gekookte rijst als die nog warm is, voeg de courgette toe en plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 165°. Na 6 minuten schep je de rijst om en roert 50 gram van de crêmevulling door de bovenste laag van de rijst. Zet de schaal opnieuw in de oven en laat de crême enkele minuten meesmelten. Serveer direct.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s