Pluot Pruimen-Kweeperen Compote

on

Zachtroze herfstfruit: dat is het kenmerk van kweeperen en stoofperen, die verder zo verschillen in formaat, smaak, textuur en kleur. Zo uit de boom in mijn mand, dat is echt luxe en overkomt je niet elke dag zonder eigen moestuin.
Kweeperen_Loethe_Vierkant-IMG_4505
Vorige week viel mijn oog op een berichtje van Loethe Olthuis, culinair journalist. Er was even geen tijd voor het verwerken van de rijke oogst van een warme zomer. Ik was een van de bofkonten om de vruchten te plukken.

De kweepeer of kweeappel is een ‘vergeten’ fruitsoort, vergelijkbaar met de ‘vergeten’ groenten. Een heel oud ras, ook te koop op de Historische Groentehof in Limburg. Met haar mooie zachtgele schil lijkt ze om zo op te eten uit de boom, maar niets is minder waar. Rauwe kweeperen zijn zo hard dat je moeite moet doen om ze te verwerken. Kweeperen zijn geliefd in Zuid-Europa en Japan.

De smaak is wat lastig te omschrijven: heel zacht en bijzonder, licht zuur met iets van peer en abrikoos. De smaak ontwikkelt zich als je de kweepeer even laat rusten na het koken. Gepureerd wordt het vruchtvlees een heel fijne moes, fluweelzacht. Via de schil heeft de vrucht voldoende pectine voor compote of jam zonder gelei.

Bij het snijden wordt het vruchtvlees wel direct bruin. Je kunt het best een doorgesneden citroen bij de hand hebben. De snijkanten even langs de citroen halen bevalt mij beter dan het advies om ze in water met citroensap te leggen. Door haar eigen lichtzure smaak is de combinatie met citrusfruit ook heel lekker. Kies voor biologisch om de schil ook te kunnen gebruiken.

Pluot pruimen zijn een in Californië gekweekte soort uit een Japanse pruim met een abrikoos. De naam is een samentrekking van ‘plum’ en ‘apricot’. De mooiste exemplaren worden los verkocht. Pluots hebben goed gerijpt prachtig roodroze, stevig vruchtvlees en een superglad velletje. Ze kleuren bij het rijpen van geel met rood naar paars. Hun roodroze kleur haalt het oudroze van de peren omhoog en hun smaak harmonieert echt zo bijzonder goed, een heel fraaie combinatie.

Wat heb  je nodig voor drie kleine potjes:
275 gr grove stukken pluot pruimen, met schil
200 gr blokjes kweepeer, de schil ingekruist, zonder klokhuis
ca 1 cm bio gember, fijngeraspt van een langer stukje
helft van een kleine bio citroen, sap + iets fijngeraspte zeste
1 volle mespunt Bourbon Madagascar vanillepoeder
1 volle mespunt gemalen kaneel
ca 30 gr ruwe rietsuiker
20 cl droge witte wijn, bijv. Pinot Grigio

Leg de kweepeerstukjes bestreken met citroen onderin een kleine pan in een laag op de bodem. Strooi de rasp van gember en citroen er losjes overheen. Bedruppel de kweepeer met het citroensap en leg dan de pruimen erop.

Bestrooi het fruit met de kruiden en de suiker, keer de pruimenstukjes even om en steek de pruimenpitten er tussen. De pruim is een steenvrucht en de pit geeft smaak en pectine. Schenk de wijn er zachtjes over, dek de pan af en zet die een paar uurtjes in de koelkast.

Kook het fruit zachtjes, 20 minuten is echt gaar genoeg. Tijdens het koken wel opletten dat er net genoeg vocht is om het fruit niet droog te laten koken. Voor een heel fijne vruchten/kruidensmaak voeg je geen water toe. Ik heb de compote opgezet met 10 cl wijn en dat nog een keer aangevuld. Gebruik een cocktailmaatje bij het doseren.

Laat het fruit rustig afkoelen in de pan en schep het dan over in een glazen schaal. Plaats die een volle dag in de koelkast. Zeef het fruit, haal de pitten er tussenuit en kook het sap in tot minimaal de helft. Voeg dat weer toe aan het fruit en pureer met de staafmixer.

Serveer de compote met Griekse yoghurt en licht geroosterde, grof gehakte noten. Maar op een oergranen beschuitje ook bijzonder lekker bij de thee.
Pluot Pruimen-Kweeperen Compote_IMG_4538

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s