Karamel Pompoentaart

Mijn eerste zoete taart, wel met groente natuurlijk en in herfstig oranje en bruin. Naast karamel is er amper zoetstof toegevoegd. Een beetje gezond, een beetje snoepen. 

Het idee ontstond door De meisjes van de moestuin. Er stond al enige tijd een potje heerlijk ogende karamel in mijn voorraadkast. Toen ik het kocht dacht ik aan ijs. Maar zonder ijsmachientje ben ik daarmee dit jaar nog niet actief. Dus toen deze meisjes hun kruidige pompoen-karameltaart publiceerden stond mijn besluit om te experimenteren vast.

De karamel is van goede ambachtelijke kwaliteit en niet al te zoet. Toch verving ik de basterdsuiker uit het recept door wat biologische, natuurzuivere acaciahoning. Als extra accenten gebruikte ik vers geraspte gember, een vanillepeul, het sap en wat zeste van een citroen en kardemom als gehakte zaadjes uit de peul. Mijn taart is een gesloten model en getopt met licht geroosterde pecannoten en sesamzaad.

De taart oogt fraai, ze ruikt verrukkelijk. Je kunt deze taart het best eerst even koelen voor een mooi snijresultaat.
Karamel Pompoen Taart-IMG_4469
Wat heb je nodig voor een springvorm van 20 cm:
1 pak vers bladerdeeg
450 gr flespompoen, geschild en in blokjes, netto gewicht
2 tl koekkruiden
sap van een kleine biologische citroen
1 tl zeste van de citroen, fijngeraspt
1 vanillepeul, gesplitst en geschraapt, de peul meegegaard
2 volle tl biologische acacia honing
zaadjes uit 6 kardemom peulen, fijngehakt
stukje gember van ca 2 cm, geschild en fijngeraspt
roomboter om bakvorm in te vetten + extra (pompoen voorbakken)
ca 2/3 van een potje handgemaakte karamel van 225 gr (merk: caramelz)
50 gr pecans
paar handjes wit sesamzaad

Kleine flespompoenen zijn lekkerder van smaak, hebben goed stevig vruchtvlees en nog maar weinig pitten. De pompoenblokjes zijn samen met de kruiden en citroen eerst afgedekt voorgebakken voor smaakverdieping.

Verwarm de hetelucht oven voor op 165º. Leg bakpapier in je bakblik en bestrijk dit met gesmolten roomboter. Leg de pompoenblokjes er gespreid op, snijd de vanillepeul doormidden en schraap het merg eruit. Meng kleine beetjes tussen de pompoenblokjes.  Druk de kardemompeul open, haal de zaadjes eruit en hak die in kleine stukjes. Hussel de pompoenblokjes luchtig maar goed met alle kruiden, het sap, de zeste en de honing. Voeg de geschraapte vanillepeul in stukken tussen en onder de pompoenblokjes. Bak de blokjes afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten voor.

Bekleed intussen de bakvorm met bladerdeeg. Houd enkele delen achter om de taart te kunnen sluiten. Prik met een vorkje gaatjes in de bodem en in de rand. Breng een mooie, dunne laag karamel aan op alle bladerdeeg.

Stort nu de voorgebakken pompoen in de vorm, spreid deze mooi en druk ze zacht aan tot een egale laag. Verwijder wel eerst de geschraapte meegebakken vanillepeulen. Breng dan een dikkere laag karamel aan over de pompoenblokjes en sluit de taart met de resten bladerdeeg, met de karamelzijde naar beneden. Hak de pecannoten heel grof, halveren is wel voldoende en rooster ze met iets gezouten roomboter samen met de sesamzaadjes heel even lichtbruin. De taart gaat nog in de oven, dus dan kleuren ze mooi af. Verwarm de oven bij tot 180º en bak de taart in 24 minuten af.
Pompoentaart gesneden_IMG_4470

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s