Bonenburger met Wittekool Salade

on

Bij winterkost denk ik aan bonen. Die leuke gespikkelde kievitsbonen in een lichtbruin jasje. Met boerenkool en winterwortel maak je er heerlijke burgers van. En die burgers smaken echt het lekkerst met een romige rauwkost salade van witte kool, appel en blauwe rozijnen. 

Het is even knutselen in de keuken, want ik maak mijn burgers liefst van groot formaat en ook nog eens zes tegelijk. Dan kun je ze lekker invriezen. De witte kool salade serveer ik de volgende dag ook bij brood met een boeren rozemarijnkaas.
bonenburger_img_5576Wat heb je nodig voor 6 Bonenburgers van ca 170 gram:
175 gr kievitsbonen, gedroogd en minimaal 8 uur geweekt
250 gr winterwortel, geraspt en geroosterd met olie, tijm en wat honing
225 gr boerenkool, jonge blaadjes zonder nerven geblancheerd in groentenbouillon
80 gr rode ui, in kwarten en dun gesneden
¾ solo knoflookje of 3 tenen verse knoflook
2 espresso tl natuurzuivere honing
2 espresso tl gerijpte balsamico azijn
1 afgestreken tl gemalen komijn
1 afgestreken tl chilipeper uit de molen
4 el Pomodori concentrato tomatenpuree, ca 100 gr
2 kleine el havermeel
6 el blancheerbouillon van de boerenkool
4-seizoenen peper/zout uit de molen
wat gedroogde tijm en oregano
Spoel de bonen na het weken en kook ze in 40 minuten in een lichte groentebouillon met wat extra tijm, oregano en peper en een scheutje olie op lage temperatuur.
Rasp de winterwortel grof en meng er wat olie, de honing, iets peper en wat tijm door. Rooster dit 20 minuten op een bakblikje in een voorverwarmde oven van 160°. Maak ruim een liter lichte groentebouillon met extra tijm, oregano, peper en wat olie. Blancheer de boerenkool 1 minuut in twee porties in de bouillon die je eerst aan de kook brengt. Schep de boerenkool direct uit de bouillon en laat het afkoelen. Jong blad wordt zo goed verwerkbaar, je kunt de boerenkool eventueel bedruppelen met wat citroensap. Snijd de afgekoelde boerenkoolbladeren in smalle reepjes van max 1 cm.
Fruit de ui kort met de knoflook op lagere temperatuur, voeg er van de warmte bron af de balsamico, komijn en chilipeper aan toe en schep lichtjes om. Fruit ze dan op lage temperatuur met de tomatenpuree, voeg de blancheerbouillon toe en roer er de havermeel doorheen.
Bewaar 60 mooie hele boontjes en hak de afgekoelde bonen grof met de staafmixer. Meng de bonen met de ui, wortel en boerenkool tot een mooi samenhangend geheel. Het mag licht vochtig zijn voor smeuiïge  burgers maar je moet ze wel om en om kunnen bakken met een schepje.

Verdeel het gewicht over 6 ballen waarvan je met kookringen hoge burgers vormt.  Druk ze met de achterkant van een lepel goed aan, kerf er dan met een mesje 7 sleufjes in en plaats daar de bewaarde boontjes. Keer de burger om en voeg aan de andere kant 3 boontjes toe. Dan zitten ze leuk verspreid in je burger. Druk het boerenkoolblad en de boontjes er goed in. Bedruppel de burgers aan beide kanten met wat olie om aanbranden bij het bakken te voorkomen.
bonenburger-img_5593
Wat heb je nodig voor de Wittekool Salade:
1 wit kooltje, buitenste bladeren verwijderd en dikke nerven eruit, in reepjes
1 rode ui, in kwarten en dun gesneden
½ solo knoflook of 2 tenen verse knoflook
1 stukje gemberwortel van ca 3 cm
1 flinke tl gedroogde dille
1 handvol krulpeterselie, fijngesneden
½ bekertje crème fraîche, ca 60 gr
eenzelfde hoeveelheid goede mayonaise
eenzelfde hoeveelheid Griekse yoghurt
2 afgestreken tl kerriepoeder
2-3 kleine el rumazijn
citroensap van max ¼ citroen
peper/zout uit de molen
100 gr grote rozijnen, kort geweld in warm water en gedroogd
½ Kanzi appel, klokhuis verwijderd in dunne partjes
10 halve walnoten
Snijd het kooltje in kwarten en de kwarten weer in twee. Verwijder de stronk en splits de bladeren op de grote nerven. Snijd die eruit en snijd de bladeren in smalle reepjes.
Fruit de ui heel licht en op lage temperatuur met de knoflook en geraspte of kleingesneden gember. Meng de crème fraîche, mayonaise en Griekse yoghurt en voeg daar het uimengsel, alle kruiden, de azijn en het citroensap aan toe. Schep dit goed maar luchtig om met de koolreepjes.
Wel de grote rozijnen 5 minuten in wat kokend water, dep ze droog met keukenpapier en voed ze toe aan de kool. Zet de salade minimaal een paar uur in de koelkast weg.
Schep de salade nogmaals om, schep een deel in een schaal en voeg er dan de schijfjes appel en walnoten aan toe.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s