Karamel Appel Vanille Scones

on

Een half potje handgemaakte Caramelz: dat leek mij een mooi restje om te combineren met nog voorradige scones mix. Via snuffelen op het internet kwam ik terecht bij het recept voor Caramel Apple Cinnamon Scones van Sally 

Mijn scones zijn een variatie op haar recept omdat ik minder room en weinig suiker wil gebruiken naast de boterige, zoete caramel.  De kaneel vulde ik aan met een kwart koekkruiden. Voor een rijke smaak nam ik mascarpone, volle melk, bourbon vanille poeder en vanille roomvla. Bovenin de scones maakte ik een kuiltje, dat ik vulde met een flink lepeltje caramel. Het leek mij lekkerder om ze niet alleen te bedruppelen.

Door het gebruik van een Engelse scones mix zijn ze heel snel gemaakt. De geur alleen al is heerlijk.

Wat heb je nodig voor 6 scones:
een flinke portie handgemaakte caramel (bijvoorbeeld Caramelz)
280 gr scones mix (bijvoorbeeld Green’s)
1 tl gemalen kaneel
¼ tl koekkruiden
1 afgestreken tl extra bakpoeder
4 slagen zout uit de molen

2 volle tl mascarpone, ca 20 gr
3 tl bourbon vanille roomvla (bijvoorbeeld Excellent), ca 15 gr
1 tl Madagascar bourbon vanille poeder
150 gr Granny Smith appel, geschild en grof geraspt
1 tl ruwe rietsuiker

50 ml volle melk
1 groot ei
2 tl ruwe rietsuiker

12 halve walnoten
iets notenolie of extra vergine olijfolie

wat rijstebloem voor de verwerking

Meng de scones mix met de kaneel, koekkruiden, bakpoeder en zout. Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp de kwarten grof tot je 150 gram hebt. Roer dan de mascarpone los met de roomvla en voeg dat toe aan de appelrasp evenals het vanillepoeder en de rietsuiker. Laat dit even op elkaar inwerken.

Klop het ei los en voeg de melk en de rietsuiker toe. Zet 3 theelepels weg om de scones straks te glaceren en meng het met de scones mix tot een mooi deeg. Voeg dan de appel toe en werk dit met een houten lepel losjes door het deeg. Dat is door de appel iets aan de vochtige kant.
Maak met een stuk licht ingevette vershoudfolie een rol en laat die even opstijven in de vriezer. Verdeel het dan in zes porties, het deeg blijft wat zacht maar laat zich toch beter verwerken.

Verwarm een hete lucht oven voor op 190°. Vet bakpapier licht in en leg er met wat afstand zes bolletjes op van het deeg. Maak in het midden een kuiltje, voeg een koffielepel caramel toe en dek het kuiltje af met wat deeg. Druk aan weerszijden een walnoot in het deeg. Bedruppel de scones met het achtergehouden eimengsel en werk de scones rondom mooi bij met een mesje. Zowel rond maken als iets omhoog strijken.

Plaats het rooster in de voorverwarmde oven en bak de scones circa 15 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
Laat ze afkoelen voordat je ze bedruppelt met wat au bain marie warm gemaakte en dik vloeibare caramel. Smullen maar.
img_5542

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s