Cora’s Apfelstrudel Wiener Art

on

Op dit moment zijn de appeltjes nog heerlijk sappig en er lagen nog flink wat Granny Smith en Kanzi in de appelmand. In mijn Tuinagenda staat Apfelstrudel halverwege de maand januari als seizoensrecept. Dat recept oogde een beetje als Oma’s appeltaart. Mijn dochter keerde terug van haar Oostenrijkse skivakantie en bracht kooktijdschriften mee. Zo kwam ik tot mijn eigen recept maar voeg wel Wiener Art toe voor wat spieken.
apfelstrudel-stuk-img_5704
Eigenlijk is Apfelstrudel maken een simpele klus. Er zijn twee lastige stappen in het bereidingsproces. Ik gebruikte de lengte van het bladerdeeg in de breedte om een mooie lange rol te maken met slechts één enkele laag bladerdeeg als omhulsel. Een echt appelhapje dus.
Het vergt wat knutselen bij het sluiten van het deeg. Dat lukt heel aardig als je de appel eerst een half uurtje met alle ingrediënten laat rusten in de koelkast en goed omschept. De appelschijfjes worden zacht en met behulp van het bakpapier om het deeg kun je de rol dan mooi rond persen en sluiten.

De andere lastige stap is dat het echt verstandig is om zo’n lange rol eerst op het rooster in de oven af te laten koelen. Mijn rooster bleef haken aan de ovendeur en dan gaat bakpapier schuiven. Ik kon gelukkig nog ruim de helft redden. Het warme zwaar gevulde deeg breekt snel open.

Wat heb je nodig:
1 rol vers bladerdeeg
3 Granny Smith
2 Kanzi, samen 850 gr appels geschild, in kwarten en in dunne plakjes gesneden
1 kleine biologische citroen, schil grof geraspt, sap uitgeperst
70 gr ruwe rietsuiker
2-3 cm verse gember, fijn geraspt en gemengd door de suiker
1 zakje vanillesuiker
2 espresso tl Madagascar bourbon vanillepoeder
70 gr grote blauwe rozijnen, geweekt en gedroogd
70 gr blanke amandelen, grof gehakt
40 gr maïs paneermeel, zacht goudbruin geroosterd met 1 el olijfolie
½ eenpersoons bakje Excellent bourbon vanille roomvla
poedersuiker om te bestrooien

Laat het bladerdeeg zo lang mogelijk koel en in de verpakking. Begin met het wegen van de ingrediënten  en zet alles wat je nodig hebt klaar.
Week eerst de rozijnen in warm water en hak de amandelen grof met de staafmixer.
Mijn appelkwarten zijn gesneden met een snijmachine, met een mandoline of handmatig gaat het ook. Zorg dat je dunne schijfjes krijgt. Bedruppel de appel direct na het snijden met het citroensap en meng het vanillepoeder erdoor.
Meng de gember en de citroenrasp met de rietsuiker en vanille suiker. Droog de rozijnen en schep alle ingrediënten behalve het paneermeel door de appelschijfjes. Dek af en zet het koel weg.

Verwarm de olijfolie op matige temperatuur en rooster het paneermeel zachtjes goudbruin. Die gele maïs laat zich heel mooi kleuren. Schep het paneermeel na het rusten door de appelschijfjes.
Leg het bladerdeeg vijf minuten tevoren op je werkblad. Verdeel 6 volle theelepels roomvla over het deeg en wrijf het licht uit. Schep de appelschijfjes om en verdeel ze  gelijkmatig op tweederde van het deeg. Druk ze wat aan, houd een cm rondom vrij om het deeg te kunnen sluiten.
Trek het voorste deel omhoog met het bakpapier en leg de rand mooi over de appeltjes. Vouw de rand van het bakpapier iets terug. Trek dan het vrije deel van het deeg omhoog, druk de appeltjes goed aan, en leg dit deeg 1 cm over het voorste heen. Zet het direct vast met de tanden van een vorkje.
Druk de appeltjes opzij met de achterkant van het vorkje naar binnen en sluit de zijkanten één voor één. Zet ook deze uiteinden goed vast met het vorkje, zeker de hoekpunten.

Pak een vel bakpapier, vouw het dubbel en smeer het lichtjes in met olijfolie. Druppel twee volle theelepels vanille roomvla over de zojuist gesloten kant van de strudel. Wrijf dit licht uit, leg het vel bakpapier er met de ingevette kant op en keer de rol voorzichtig in één draai om.
Herhaal de vanille roomvla op de gladde bovenkant van de strudel en wrijf er daarna wat olijfolie met je vingertoppen overheen. Zorg dat je de uiteinden ook goed raakt.

Bak de Apfelstrudel 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. Laat de rol afkoelen in de oven met de deur open. Breng de Apfelstrudel lauwwarm over op een schaal en bestrooi haar met poedersuiker. apfelstrudel-heel-img_5690

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s