Aardbeien Compote

on

De Hollandse zomerkoninkjes zijn weer op de markt. Daar maak je overheerlijke compotes van. Een scheutje brandy zoals licor de medronha geeft je compote een pittiger smaak. Verder koos ik voor vers mandarijnsap, honing van lamsoor en zeeaster, fijngesneden topjes van munt en citroensap. Een compote is niet alleen lekker bij je granen en Griekse yoghurt, maar ook een mooie basis voor taarten en desserts. Aardbeien-img_7620Brandy ontstaat door wijn te destilleren, geur en smaak worden verkregen door het toevoegen van ingrediënten zoals perzikpitten, pruimen, appels of kersen. Het destilleren moest bederf van de wijn tegengaan, maar het drankje bleek erg lekker. De kinderen kwamen terug uit Portugal en brachten Licor de Medronho voor mij mee, wilde bosaardbeitjes likeur.

Een compote bevat stukjes fruit of hele vruchten, dat onderscheidt het van een coulis of jam. En meestal voeg je wat extra smaken toe, niet alleen zoet.
Die smaken laat je intrekken via marineren. Om de aardbeismaak ook te behouden, gaat het om een goede balans. Dieprode aardbeitjes hebben de meeste smaak.
Aarbeicompote-L1040930-tekstversie
De honing is mijn recente keuze uit de soorten van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en komt uit het Verdronken Land van Saeftinghe in Zeeland. Deze honing smaakt licht ziltig. Er is een leuke site met suggesties voor verschillende soorten fruit als je ideeën zoekt voor smaakcombinaties.

De vijf smaken heb ik al eens behandeld in een eerdere blog: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Een gerecht wordt pas echt lekker als je meerdere smaken combineert. Culinair schrijver Joël Broekaert maakte er een TV-serie over.

Wat heb je nodig:
415 gr aardbeien, schoon, ontkroond, gedroogd
¼ cup licor de medronha, ca 4 cl
ruim ¼ cup vers mandarijnsap, ca 5 cl
sap van een kwart citroen, klein formaat
1 volle theelepel honing van lamsoor en zeeaster
8 gr fijngesneden topjes van munt
15 gr poedersuiker
2 afgestreken tl fijne ruwe rietsuiker
1-2 vellen gelatine, afhankelijk van je gebruik
Meng de likeur met het mandarijn- en citroensap, de honing en munt in een iets hogere schaal. Voeg de aardbeien toe, liefst passend op de bodem, en laat ze marineren in de koelkast.  Reken op minstens vijf uur als je hele vruchtjes gebruikt en schep ze af en toe voorzichtig om.
Breng de compote in de schaal au bain marie op middelhoge temperatuur tegen de kook aan. Week de gelatine in koud water. Neem de schaal direct uit het water, schep de aardbeien eruit en laat die snel afkoelen. Zeef de munt uit het sap, voeg poedersuiker en rietsuiker toe en bind het vruchtensap snel met de uitgeknepen gelatine. Voeg de aardbeien weer toe en laat de compote afgedekt lobbig worden. Aardbeicompote-glas-L1040937Meng deze compote ook eens door je mascarpone of ricotta. Met twee vellen gelatine bijzonder lekker op een bros beschuitje en dan kun je er ook een vlaai mee vullen.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s