Salsa Tonijn Quiche

Van Tasty Tom’s, een Adjuma chilipepertje, mini sjalotjes, verse knoflook, maiskorrels, midi komkommer en verse citroentijm maakte ik een salsa.
Salsa Tonijn Quiche_IMG_5748
Het kleine bolle Adjuma pepertje is een chilipeper soort: smaakvol, fruitig en een goede pittigheid. Zelf verwijder ik wel de zaadlijsten. De biologische, rode Adjuma wordt in het Westland geteeld en is iets minder heet dan die uit het buitenland.

Samen met MSC gecertificeerde witte tonijn, in de tonijnolie gefruite prei en wat dille een heerlijk zomerse quiche.
Salsa Tonijn Quiche Detail_IMG_5795Over Bart van Olphen, de oprichter van Fish Tales en producent  van de gebruikte witte tonijn staat een informatief interview in Seasons geschreven door culinair journalist Jacques Hermus. (Seasons 2020/06, p.72-75)

Wat heb je nodig?
5 niet te kleine Tasty Tom tomaten, in kwarten, zaden verwijderd en in stukjes
1 rood Adjuma chilipepertje, gesnipperd
4 mini ronde sjalotten, gehalveerd in dunne ringetjes
1 grote teen verse knoflook, fijngehakt
half potje bio maiskorrels, gespoeld en uitgelekt
1 grotere midi komkommer, zaadlijst verwijderd, in plakjes en blokjes
8 takjes citroentijm, de blaadjes

1 potje Fish Tales witte tonijn in olijfolie, 200-130 gr

1 prei, in dunne ringen
1 kleine el van de tonijnolie

4 eieren
1 kleine el van de tonijnolie
1 volle tl  gedroogde bio dille

1 verpakking  vers bladerdeeg

Fruit de ui met de knoflook een paar minuten op middelhoge temperatuur. Voeg dan het pepertje toe, fruit even aan en schep de tomatenstukjes erbij. Fruit deze groenten zachtjes, ongeveer 5 minuten, en schep er dan de komkommerblokjes en maiskorrels door. Laat de groente een uurtje afkoelen om smaak te ontwikkelen.

Vet je quiche vorm in en bestrooi de bodem met wat dille.

Pluk de tonijn brokjes uit elkaar en schep op lage temperatuur een kleine eetlepel tonijnolie door de preiringetjes. Niet om ze te fruiten, wel om ze met olie te omhullen. Verdeel ze nog knapperig op de bodem van de quiche.

Schep de salsa om en schik die over de prei, goed tot aan de rand. Verdeel daarop de ‘pulled tonijn’. Pulled omdat de tonijn in die glazen potjes echte brokken vis zijn.

Klop de eieren los met de tonijnolie en voeg dille, citroentijm, wat zeezout en 4-seizoenen peper uit de molen toe. Eventueel ook een drupje melk. Schenk het eiermengsel langzaam uit over de salsa, schud je quichevorm zachtjes zodat het ei zich voegt over de groente en tonijn in het bladerdeeg.

Druk met een klein vorkje de rand van het bladerdeeg plat en wrijf deze rand in met het laatste eiermengsel in je kommetje.
Salsa Tonijn Quiche_IMG_5790Bak de quiche 25 minuten, de eerste 10 minuten op 180° en schakel de temperatuur dan terug naar 165°. Laat de quiche even rusten voordat je die aansnijdt.
Salsa Tonijn Quiche Portie_IMG_5809

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s