Chardonnay Vlierbloesem Siroop

Mijn vlier bloeit welig, met grote bloesemschermen die hoog in de lucht prijken of aan lange takken zwieren. Eigen siroop klonk aanlokkelijk, voor heerlijke drankjes en licht bitterzoet roomijs.
Vlierbloesem_IMG_5904
Om er een bijzonder accent aan te geven gebruikte ik Chardonnay en schijven citroen om de vlierbloesem te laten trekken. En zoette de ingekookte siroop met biologische, rauwe sinaasappelbloesem honing. Wij zijn nogal verzot op citrus marmelades en vinden de smaak van deze vlierbloesemsiroop dan ook heerlijk.
Vlierbloesem_IMG_5922Bereidingsproces:
Werk voorzichtig, want het stuifmeel is een geur- en smaakmaker. Leg de bloesemschermen eventjes met de bloesem naar beneden. Mijn bloesem komt uit eigen tuin, wordt direct geknipt en is daardoor niet vervuild. Maar zo geef je bij vlier uit de natuur eventuele kleine beestjes de kans om eruit te kruipen. Knip de steeltjes redelijk zorgvuldig weg, die kunnen een bittere smaak geven.
Vlierbloesem_IMG_5909 Via bestaande recepten werd ik niet wijs uit het verschil in koud en warm trekken. Yvette van Boven gebruikt beide methoden. Warm trekken geeft mogelijk meer smaak, persoonlijke voorkeuren spelen mee in de duur van het ontwikkelingsproces. Daarom besloot ik tot een mengvorm van beide.

Meng in een pot de bloesem en citroenschijven en schenk de helft van de witte wijn erover uit. Meng de andere helft Chardonnay met 35 cl water en breng dat zachtjes aan de kook. Laat het direct iets afkoelen en schenk het warme vocht erbij in de pot. Voeg niet teveel toe voor een goede smaak, het best tot net boven de bloempjes.

Sluit de pot zorgvuldig. Bij mijn glazen voorraadpot met sierdeksel gebruik ik vershoudfolie. Zet de pot 36-48 uur op een koele donkere plaats. Als je die openmaakt komt een overweldigende geur je tegemoet.

Zeef de vlierbloempjes eruit, druk de schijven citroen en bloempjes daarbij goed aan. Breng dit tegen de kook aan, schakel de temperatuur naar laag en laat deze 1050 milliliter langzaam inkoken tot 250 ml.

Rauwe honing mag je niet op hoge temperatuur verwarmen. Ik verwarmde de wat gekristalliseerde sinaasappelbloesem honing eerst au bain marie in een schaaltje. Doe dat liefst in matig warm water, het hoeft alleen iets vloeibaarder te worden. Ik voegde de honing pas toe nadat de helft van het vocht was verdampt en rondde het zoeten af met lichte fijne ruwe rietsuiker.
Sinaasappelbloesem honing_IMG_5939De honing of suiker die je gebruikt bepaalt het behoud van de goudgele kleur. Door het sterke inkoken wordt je siroop stroperig en niet mierzoet.
Vlierbloesemvocht na het trekken_IMG_5928Wat heb je nodig?
60-70 gr vlierbloesembloempjes met stuifmeel,
ongeveer 15 grote schermen
1 fles Chardonnay, minerale Brocard Cuvée Margote récolte 2018
1 kleine biologische citroen, kapjes verwijderd, in dunne schijven
80 gr rauwe biologische sinaasappelbloesem honing
20 gr fijne ruwe rietsuiker

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s