Rosé Vlierbloesem Siroop

on

Van mijn rabarber-vlierbloesem compote met rosé hield ik heerlijk geurend roze vlierbloesem sap over met de bedoeling daar een lichte siroop van te maken om te gebruiken bij het zomerfruit uit mijn kruidentuin. Zo maakte ik er licht friszuur roze aalbessen roomijs mee, waarin je de smaak van de vlierbloesem ook echt proeft.

Het roze vlierbloesem sap maakte ik in twee stappen:
1. via het trekken van de bloempjes in rosé met rode rabarber, dunne plakken citroen en fijne ruwe rietsuiker;
2. door de bloempjes na het zeven op te gieten met warm water en ze een tweede keer warm te laten trekken
Het eerste sap is echt roze, het tweede sap lichtgeel. Maar zo verhoog je de vlierbloesem smaak van je siroop.

Na gebruik van wat sap in die compote hield ik ongeveer 550 ml. sap over. Dat verwarmde ik op middelhoge temperatuur, schakelde de temperatuur terug naar laag en kookte het sap in tot er 400 ml over was. Meet het verdampen na elk kwartiertje even in een maatbeker.

Zoet dit door crèmige sinaasappelbloesem honing zachtjes au bain marie te verwarmen op lagere temperatuur. Deze honing mag niet te warm worden. Ik gebruikte slechts 35 gram en kookte het sap verder in tot 350 ml, dat is zo’n 35 procent ingedikt. De geur is heerlijk, de smaak bloemig en fruitig en het past mooi in een karafje.

Wil je liever een iets dikkere siroop, dan voeg je wat meer honing toe, maar dat gaat wel ten koste van de tere smaak die deze siroop heeft.
Wil je er vlierbloesem gelei van maken? Dik het sap dan ook nog in tot 50 procent en bindt het met gelatine of een ander smaakvrij bindmiddel.

Het gebruik van fruitige wijn in de siroop bevalt mij echt goed. Vorig jaar maakte ik een vlierbloesemsiroop met Chardonnay, ook echt heerlijk, iets stroperiger. Deze rosé versie voor de oogst van mijn aalbessen hield ik liever heel licht, de smaak is ook heerlijk bij aardbeien.

De vlierbloesemsiroop is gemaakt van
100 gr rijpe vlierbloesembloempjes, vers geknipt en verwerkt met zo min mogelijk steeltjes
300 ml rosé, ik gebruik Sacha Lichine single blend vintage 2020
350 gr biologische rode rabarber, netto gewicht, in 2-3 cm lange stukjes
100 gr fijne ruwe rietsuiker
1 kleine bio citroen, kapjes verwijderd en in dunne plakken gesneden
En na 3 dagen trekken:
35 gr ‘zacht gesmolten’ crèmige sinaasappelbloesem honing, au bain marie verwarmd in warm water
2 sauslepeltjes geel vlierbloesemvocht, zie onderstaande informatie uit de rabarbercompote post
200 ml warm tot heet water
Breng 200 ml water in een steelpannetje aan de kook, neem die van de hittebron en voeg daar de vlierbloesembloempjes uit de zeef aan toe, die eerst getrokken zijn in de rosé. Als het goed is staan ze net in het water. Laat de bloempjes 30 minuten staan, zeef dan het vocht eruit . Druk de bloempjes daarbij goed aan, dit sap is geel van kleur. Proef in de eindfase of je de siroop aangenaam licht zoet vindt.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie