Rabarber-Vlierbloesem Compote

on

Rode rabarber is licht friszuur en mijn stelen zijn van top tot teen mooi dieprood, dat belooft al veel. Rabarber oogst je voor de langste dag, vlierbloesem is rijp tussen eind mei en half juni en mijn struik is echt overladen vol. Nu ik mijn eigen rabarber oogst leek het me super om die bloemige smaak van de bloesem met de rabarber te verenigen en aan te vullen met een prachtige rosé.

Bij een biologische moestuinkweker vond ik dit voorjaar een prachtige al iets grotere rode rabarber plant. Met het natte weer groeit-ie lekker en hopelijk smaakt-ie zacht door het matige zonnetje dit jaar in mei. Omdat er maar één oogst is, wil ik er iets bijzonders van maken.

Vorig jaar maakte ik mijn eigen Chardonnay vlierbloesem siroop, die was zo lekker dat ik dit jaar mijn Sacha Lichine single blend vintage 2020 rosé wil uitproberen. Door tijdens het trekken van de bloesem de rabarber al toe te voegen, onttrek je ook sap uit de rabarber en die wordt superzacht. Verwijder de harde nerven wel goed voor optimaal resultaat. En het is nodig om de rabarber licht met fijne ruwe rietsuiker te bestrooien, maar door de toevoeging van beide bloemige smaken is zwaar zoeten niet echt nodig. Evenals bij de chardonnay versie zoet je de siroop het lekkerst en in stijl met sinaasappelbloesem honing.

Wat heb je nodig?
100 gr rijpe vlierbloesembloempjes, vers geknipt en verwerkt met zo min mogelijk steeltjes
300 ml rosé, ik gebruik Sacha Lichine single blend vintage 2020
350 gr biologische rode rabarber, netto gewicht, in 2-3 cm lange stukjes
100 gr fijne ruwe rietsuiker
1 kleine bio citroen, kapjes verwijderd en in dunne plakken gesneden

Na 4 dagen trekken:
25 gr ‘gesmolten’ crèmige sinaasappelbloesem honing, au bain marie verwarmen, het water niet te heet
2 sauslepeltjes geel vlierbloesemvocht, zie hieronder, uitschenken over de rabarberstukjes
200 ml warm tot heet water
10 gram sinaasappelbloesem honing
aluminiumfolie

Pluk de vlierbloesemschermen en kijk die na op verontreinigingen. Zo uit mijn tuin zijn de schermen altijd brandschoon, denk er wel aan dat het stuifmeel ook smaak geeft, veeg dat er dus niet af. Houd de schermen onderste boven en knip met een schaar de bloempjes boven je schaal van de dunne groene takjes af. Takjes kunnen bitterheid geven, dus hoe minder hoe beter.

Leg de bloesembloempjes gespreid op de bodem van een grotere schaal en schenk de rosé er zachtjes en verspreid over uit. Leg daarop de rabarberstukjes, druk die licht aan en verdeel dan de citroenplakken erover. Strooi de fijne ruwe rietsuiker er gelijkmatig over, die onttrekt het vocht aan de rabarber. Dek de schaal luchtdicht af met vershoudfolie en plaats de schaal vier dagen onderin de koelkast.

Verwijder de citroenplakken, leg ze even op een schoteltje. Neem dan de zacht geworden rabarberstukjes uit de schaal en leg die in een kleine ondiepe ovenschaal. Zeef het roze sap voorzichtig uit de schaal, proef even hoe dat smaakt om het op smaak af te kunnen maken. Zet het eerst even apart.

Breng nu 200 ml water in een steelpannetje aan de kook, neem die van de hittebron en voeg daar de vlierbloesembloempjes uit de zeef aan toe. Als het goed is staan ze net in het water. Laat de bloempjes 30 minuten staan, zeef dan het vocht eruit . Druk de bloempjes daarbij goed aan, dit sap is geel van kleur.

Schenk van dit laatste sap twee sauslepeltjes uit over de rabarberstukjes, schenk het resterende sap bij het roze sap, dek de rabarber af met aluminiumfolie en plaats het schaaltje 20 minuten midden in een voorverwarmde oven op 160 graden. De rabarber valt in haar vezels uiteen. Verwarm de sinaasappelbloesem honing tot vloeibaar, neem twee sauslepeltjes van het vlierbloesem sap en voeg dit samen toe aan de rabarber. Prak die lichtjes met een vork tot een dikke smeuïge compote. Dek de schaal weer toe en plaats de rabarber nog ruim 5 minuten terug in de oven, de temperatuur kun je terugschakelen naar 150 graden.

In die tussentijd maak je de vlierbloesemsiroop af, zie mijn volgende post. 

Advertentie

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. yukfood schreef:

  EN NU SLAPEN JIJ WERKPAARD 😄😉😘

  (Ziet er weer heerlijk en fantastisch uit, mooie fotos!)

  Op za 19 jun. 2021 om 23:42 schreef Cultfood

  > cultfood posted: ” Rode rabarber is licht friszuur en mijn stelen zijn van > top tot teen mooi dieprood, dat belooft al veel. Rabarber oogst je voor de > langste dag, vlierbloesem is rijp tussen eind mei en half juni en mijn > struik is echt overladen vol. Nu ik mijn eigen rabar” >

  Geliked door 1 persoon

 2. cultfood schreef:

  Thnx Yukfood, was heel leuk om te maken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s