Cantaloupe Sorbetijs

on

Aromatisch zomerfruit geeft kleurrijk zacht sorbetijs. Door het kort te draaien krijg je een structuur als van een fijne granita. Als koud ijs verliest het fruit iets van haar zoetheid. Reden om enkele smaakmakers toe te voegen als sinaasappelbloesem honing, kumquat likeur en limoensap.
Cantaloupe Sorbetijs_IMG_7197
De Cantaloupe meloen is via de Italiaanse keuken geïntroduceerd in de Franse onder de naam ‘cavaillon’. In het dorpje Cantalupo boven Rome werden de meloenen geteeld in de tuinen van de paus.

In 1309 vestigde Clemens V zich als paus in Avignon en importeerde de meloen voor eigen gebruik naar Frankrijk. Na de Italiaanse veldtocht van Charles VIII in 1495 volgde de echte introductie van de Cantaloupe in Cavaillon. Onder die naam werd zij beroemd.

Denk je aan Zuid Frankrijk, dan denk je aan kleur en geur; niet alleen van kruiden als lavendel, tijm en rozemarijn. Ook de cantaloupe is zeer aromatisch. Het vruchtvlees is diep oranje, vrij zoet van smaak en erg sappig: supergezond, fris en lekker.

De cantaloupe meloen is familie van de komkommer en pompoen en dus eigenlijk een vruchtgroente.

Wat heb je nodig voor een klein schaaltje sorbetijs:
1 kleinere net rijpe Cantaloupe meloen, sap+gezeefd vruchtvlees
2 meloenballetjes (steker) sinaasappelbloesem honing
limoensap van een ½ iets grotere limoen
2 afgestreken tl poedersuiker (om het bittertje van de kumquat op te heffen)
4 espresso tl Corfu kumquat liqueur of sinaasappellikeur
50 gr biologische creme fraîche

Snijd de meloen in twee helften, dan kun je de ‘schalen’ na het verwijderen van het vruchtvlees vullen om een dessert te serveren. Pak ze in vershoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Het laatste vruchtvlees verwijderen gaat heel eenvoudig met de meloenballetjes steker.

Snijd het vruchtvlees, zonder de pitjes, in blokjes en stukjes. Pureer de meloen in je blender en wrijf de moes door een zeef voor een heel gladde puree. Meng daar de smaakmakers door zonder de creme fraîche. Gebruik je geen kumquatlikeur, dan is iets poedersuiker niet nodig.

Ik heb zowel de meloenpuree als de ijskom van mijn KitchenAid eerst minimaal 15 uur gekoeld. Het sorbetijs krijgt ijskoud een hele fijne structuur, het smelt zo weg op je tong.

Meng de creme fraîche er pas door als je het ijs gaat maken, liefst wel in een keukenmachine of blender.

Als je van het sorbetijs een dessert maakt is het leuk om iets van het feloranje sap te bewaren voor wat decoratie gelei. Door de fijne structuur en het hoge sapgehalte is het ijs ook te gebruiken voor een fruitsoepje.
Cantaloupe Sorbetijs_IMG_7189

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s