Waddenwier Garnalen Tortilla

Zeewier of Zeesla is umami, dat is de vijfde smaak in ons smaakpalet naast zoet, zout, zuur en bitter. Als hartige smaak wordt het erg gewaardeerd. Samen met Hollandse garnalen, venkelknol en gemsla op een rode bieten tortilla werd het een bijzonder smaakvolle, zomerse combinatie.Waddenwier Garnalen Wrap_IMG_7353 (3)Er komen steeds meer zeewier en zilte zeegroente producten op de markt. Eerder gebruikte ik nori crinkles, nu trokken de kruidenmixen van Waddenwier mijn aandacht. De smaak van het Waddenzeewier wordt beschreven als zilt en truffelachtig. Een superfood kruidje als je naar de voedingsstoffen kijkt en met een hoog eiwitgehalte.

Waddenwier teelt haar zeewier schoon en op duurzame basis in bassins. Ze werken samen met Marc. Foods, die zilte zeegroenten als ijskruid, zeekoolstengels, zeekraal, zeevenkel, strandbiet en lamsoortjes teelt. Marc wordt op 24Kitchen groenteboer-aan-zee genoemd met zijn Salt Farm op Texel. Van het gedroogde wier en deze zeegroenten zijn bijzondere smaakmakers gemaakt.

Zilte zeegroenten zijn in de keuken veelzijdig te gebruiken. Het drogen maakt ze langer houdbaar. Zeekraal gebruik ik soms vers, maar is buiten de kustgebieden toch lastig te krijgen.

Door de mix met zeevenkel besloot ik tot een zomerse salade wrap. Daarvoor heb je een saus nodig. Het fijngemalen ‘snufje zilt’, samengesteld uit zeewier en zeekraal, is in een ricotta-crème verwerkt. Ricotta heeft een milde, licht zoete smaak en een laag zoutgehalte.

Verse venkelknol is heerlijk bij vis en schelpdieren en als groente op haar heerlijkst als je het marineert in citrussap en roostert. Daaraan voegde ik het wat grover gemalen zeewier met truffelsmaak en de ‘stakerige’ zeekraal toe, naast de kruidenmix van zilte zeegroenten. Het snufje zilt in de ricotta-crème ondersteunt zo de smaken van de venkel.

Little Gem is een frisse knapperige sla, perfect om te grillen en iets nootachtig zoet van smaak.
Als fris fruit koos ik rode druiven en marineerde de gefruite rode ui met granaatappel balsamico.

Wat heb je nodig voor twee rode bieten wraps?
Voor de ricotta-crème:
100 gr ricotta
2 tl Waddenwier snufje zilt
sap van een ½ limoen
4-seizoenenpeper, uit de molen

Voor de venkelsalade:
2 kleine venkelknollen, 235 gr,  bio en flinterdun gesneden
sap van een ½ limoen
2 scheutjes olijfolie
Waddenwier truffelwier
Waddenwier zeekraal saliné
Waddenwier zilte kruidenmix

Voor de opmaak:
2 bieten tortilla’s (No Fairy Tales)
1 middelgrote Little Gem, in kwarten
olijfolie, om de kwarten Little Gem te bestrijken
1 kleine rode ui, gehalveerd in dunne schijfjes
1 kleine tl granaatappel balsamico
2 kleine trosjes rode druiven, gehalveerd en ontpit
wat middelgrote kappertjes, uitgelekt
110 gr Hollandse garnalen
ingrediënten voor homemade cocktailsaus:
2 grote tl Belgische mayonaise of Olijvonaise
1 kleine tl tomatenpuree
2 tl whisky
gedroogde dille

Start met de venkelsalade voor voldoende marinadetijd. Snijd de venkelknollen rechtop. Bewaar het fijne groen als topping. Zet de venkel afgedekt koel weg, minimaal 1 uur. Rooster de venkel met het vocht op bakpapier 10 minuten in de oven op 180°.

Maak dan de ricotta-crème voor het laten intrekken van de smaken. En ook de homemade cocktailsaus. Voeg die laatste samen met de Hollandse garnalen en zet beide koel weg.

Fruit de rode ui zacht en op matige temperatuur. Voeg van de hittebron de granaatappel balsamico toe en schep goed om.

Beleg de borden met een bieten tortilla wrap die je 1 minuut hebt geroosterd in de oven. Smeer de ricotta-crème vanuit het midden in een vloeiende beweging naar de rand toe.

Schik daarop een dun laagje geroosterde venkel, met een uitsparing voor de nu licht te grillen kwarten gem sla.

Verdeel de garnalen in cocktailsaus en schep ze tussen deze kwarten. Leg wat plukjes gefruite rode ui rondom, strooi wat kappertjes her en der en verdeel de druiven.

Schep op elke kwart Little Gem een lepel zilte ricotta-crème en top met het fijngesneden venkelgroen.
Waddenwier Garnalen Wrap_IMG_7374.jpg-2 (2)Een tweede gerecht staat met gedroogd truffelwier en zeekraal staat nu ook online. Daarbij maakte ik ook truffelwier olijfolie. Zie mijn post Zilte oogboontjes salade met kabeljauw

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s