Mini Mais Brioche

on

Uit Duitsland bracht ik een bakblik mee voor kleine mini broodjes. Ik bakte er luchtige luxe brioches mee van maismeel uit de volle korrel, wat speltbloem, eieren en Franse roomboter. Ze waren zo heerlijk dat we de eerste zo warm uit de oven opaten. Goudgeel Normandisch eierbrood met de textuur van cake en een verrukkelijke peterselie ricotta creme.

Brioches zijn perfect als er evenwicht is in een lichte vochtigheid en een volle boter smaak. Aan wit Frans brioche brood wordt suiker toegevoegd, in deze maismeel brioches is dat niet nodig omdat het meel zelf al zoeter van smaak is. En dan zijn ze te serveren met een hartig gerechtje zoals peterselie ricotta creme.

Wat heb je nodig voor 7 mini brioches?
40 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur + zacht gesmolten + wat extra om in te vetten
90 gr maismeel uit de volle korrel
35 gr speltbloem
zeezout, uit de molen, niet meer dan een halve afgestreken theelepel
1 afgestreken tl bakpoeder
2 kleine eieren, op kamertemperatuur + goed losgeklopt in de keukenmachine
60 ml volle melk

Meng het maismeel en de speltbloem droog goed door elkaar en zet het apart. Klop de eieren luchtig in de keukenmachine, voeg de licht gesmolten roomboter toe, de melk, het zout en daarna pas beetje voor beetje het meel. Klop het krachtig luchtig tot een dik vloeibaar beslag.

Verwarm de oven voor tot 180 graden en vet je vormpjes licht in met wat zacht gesmolten roomboter. Dan krijgen ze een mooi bruin buitenkantje. Vul de vormpjes tot ruim de helft, strijk voorzichtig met je vinger wat gesmolten roomboter over de bovenkant en strooi er met een fijn zeefje iets maismeel over.
Bak de broodjes in 20 minuten af, let op de temperatuur, mogelijk schakel je na 10-15 minuten beter terug naar 165 graden.

Laat de broodjes even afkoelen in de open oven en stort ze daarna zo snel mogelijk uit de vormpjes. Nog lauwwarm zijn ze overheerlijk.

Wat heb je nodig voor de peterselie ricotta creme?
100 gr ricotta
60 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur + in vlokken
sap van een kwart citroen, liever iets meer dan minder
1 bosje krulpeterselie, alleen de blaadjes van 30 gram met steeltjes
zeezout, uit de molen, met wat groene kruiden of gedroogde bloempjes erdoor
4 seizoenen peper, uit de molen, met wat extra roze en groene peperkorrels

Doe alle ingrediënten in de blender en pulseer de inhoud eerst krachtig tot redelijk fijn. Zelf knipte ik de blaadjes grof boven de kom. Laat het dan zo’n 10 minuten rustig draaien tot je kleine groene spikkeltjes in een mooie vaste creme hebt. Die creme is nog licht vochtig, wel stevig en ook luchtig.

Neem een stuk vershoudfolie of aluminiumfolie en schep de creme er met een eetlepel in aaneengesloten bergjes in het midden op. Leg je handen bij de uiteinden onder de folie en druk de bergjes iets meer tegen elkaar aan. Sla de folie over de ricotta creme en druk de creme tot een rol. Sla de folie terug en rol de folie er dan zo strak mogelijk omheen. Je kunt die dan nog even op het aanrecht rollen voor een mooier effect.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s