Velderwt Prei Roseval Puree

on

Van vrij gewone groenten kun je een heerlijk bijgerecht toveren: deze ramekins zijn gevuld met een grove puree van Roseval aardappelen, velderwten en prei. Velderwten zijn zoet en knapperig. Als smaakmakers koos ik Griekse feta en Hollandse belegen schapenkaas, feta is namelijk een mix van Griekse schapen- en geitenmelk. Het is een mooie smaakcombinatie.

De groenten zijn eerst geblancheerd in een verse kurkuma en groene kruiden groentebouillon met wat olijfolie en 4-seizoenenpeper. Als groene kruiden koos ik verse salie uit mijn kruidentuin, gedroogde tijm en gemalen laurier. Daar voegde ik een gesnipperd klein rood uitje en een halve knoflookteen aan toe. Blancheer en kook de groenten en aardappelen niet te gaar, het is lekkerder als ze iets bite hebben. Door de pruttelende kaas tijdens het bakken in de oven garen ze ook nog na.

Wat heb je nodig voor 8 ramekins?
225 gr prei, netto gewicht in dikkere ringen, 2 minuten geblancheerd
250 gr velderwten of doperwten (diepvries), 3 minuten geblancheerd
500 gr Roseval aardappelen, netto gewicht in kleinere stukjes, 8 minuten gekookt
scheut olijfolie
1 klein kurkuma worteltje, fijn geraspt
1 volle tl gedroogde tijm
halve tl gemalen laurier
1 mini rood uitje, gesnipperd
halve teen knoflook, gesnipperd
4 afgestreken tl tijm groentebouillon
4-seizoenen peper, uit de molen
1 liter water

70 gr feta, verkruimeld
80 gr Hollandse belegen schapenkaas, grof geraspt + extra om te toppen
2 eidooiers, optie, toevoegen aan de Roseval na het prakken
nootmuskaat, uit de molen, niet teveel + toevoegen aan de Roseval na het prakken tot grove puree
basilicumolie, om de ramekins in te vetten, drijft bovenin goede pesto

Doe de velderwten met de prei en iets bouillon in de keukenmachine en mix ze fijn. Deze felgroene puree mag wat vochtig zijn, anders wordt het eindresultaat te droog. Meng de groentepuree met de kazen, proef even op smaak voor peper en/of tijm.

Prak de aardappelen grof met een vork, schep er de losgeklopte eidooiers door, bestrooi met iets nootmuskaat en hussel dat luchtig door de groentepuree. De dooiers geven smeuïgheid aan de puree, maar let echt op het vochtigheidsgehalte als geheel. Als je de groentebouillon bewaart kun je altijd meer vocht toevoegen. Wrijf de ramekins in met wat basilicum olie, die schep je met een theelepel eenvoudig uit een potje Italiaanse pesto.

Verwarm de oven voor op 180 graden, vul de ramekins tot een centimeter onder de rand, dek ze af met wat fijn geraspte belegen schapenkaas en bak de puree goudbruin in 12-15 minuten.

Deze puree is een bijgerecht bij het diner, heerlijk bij diverse geroosterde groenten of groentesalades, maar ook als lunchhapje niet te versmaden. Zelf serveerde ik de ramekins bij dun gesneden, rosé gebraden brandrood rund rosbief. Vegetariërs kunnen er mooi een puntje of plakken Tommy de Chèvre bij serveren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s