Appel Uienchutney Plaattaart

Fruit en groenten, mijn favorieten, worden ook verwerkt door De Keukenkoets, die zichzelf fruitfanaten noemen. Voor de voorbije feestdagen stuitte ik bij een digitale strooptocht naar mooie kwalitatieve kant en klaar producten op hun confit van uien en mango. Met vers bladerdeeg, drie zoete appels, wat gedroogde tijm en romige St. Aubin maakte ik daar deze plaattaart van, simpel en heerlijk.

Deze hartige appeltaart oogt mooi in een vierkant model. Bekleed het bakblikje met bakpapier en smelt een klein klontje roomboter om het bakpapier mee in te wrijven. Strooi daar fijngewreven gedroogde tijm op, goed verspreid.

Knip het bladerdeeg af tot een formaat dat het op de bodem ligt en net boven de rand van het blikje staat, druk het wel aan in de hoeken. Als je nog een strook deeg moet plakken, druk die iets vast met je vingertoppen en dan met de tandjes van een taartvorkje. Maak diagonale lijnen met een mesje in het deeg maar alleen aan de oppervlakte, snijd het deeg niet echt in of door.

Bedruppel de bodem met theelepeltjes van het vocht van de uien-mango-chutney en wrijf het wat uit, ook op de randen want die krijgen er een leuk kleurtje en smaak van.

Schil de appels, snijd ze liefst machinaal in dunne schijven en druk met een appelboor het klokhuis eruit. Werk per appel, het worden drie laagjes: strooi eerst fijngewreven tijm op de bodem en leg de eerste appel zo goed mogelijk passend in de vorm. Schep daar de helft van de slierten ui en blokjes mango op en tussen, bestrijk de appelschijven goed met het chutney vocht. Leg daarop de tweede appel uit, liefst verspringend, en herhaal de stappen van tijm strooien, ui en mango schikken en bedruppelen/bestrijken met het vocht.

Dek af met de laatste appel, leg her en der tussen de appelschijven wat laatste mango blokjes en bedruppel de appel goed dik met het vocht. Snijd kleine dikke stukjes Saint-Aubin die in de klokhuisgaten van de appelschijven passen, druk ze iets in vorm. Wrijf de hele bovenkant nu in met het laatste vocht, ook de deegrand die je iets plat drukt met het vorkje en de kaas.

Bak de plaattaart 25 minuten, start op 165 graden en verhoog na tien of vijftien minuten naar 175-180 graden. Let wel op dat de chutney niet aanbrandt. Het is wat veel vocht maar de appeltjes zuigen het op, er verdampt wat en uiteindelijk stolt het op de taart bij het afkoelen. Ververs het bakpapier zo snel mogelijk als het chutneyvocht opstijft, laat de taart verder afkoelen op nieuw bakpapier op een rooster.

Heerlijk fruitig, licht en fris.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s