Winterse Stoofschotel

on

Deze stoofschotel van kalettes, jong palmkoolblad, wortelen, jonge prei en rode ui met aardappelen in een pittig gekruide kalfsbouillon met tomatenchutney en met een homemade palmkool-walnootolie pesto komt zo vers van het land uit een landgoed moestuin. Die pesto is deels door het ingedikte stoofvocht gemengd, deels als garnering in kleine toefjes toegevoegd. Wintertijd is koolsoortentijd.

Het stoven maakt de steviger groenten in de pan sappig en zacht en door de groenten in mooie stukken te snijden is je stoofschotel ook vaak een plaatje om te zien. De beide koolsoorten dekken de steviger groenten en de aardappelen af onder het deksel, waardoor je minder vocht kunt gebruiken. Dat komt de smaak en de voedingsstoffen ten goede, voorkomt een al te grote verdamping en die koolsoorten ‘stomen’ zachtjes gaar.

De kalettes waren mooi klein en het palmkoolblad redelijk zacht. Van een deel van die palmkool maakte ik een simpele pesto zonder noten en kaas, je kunt die er ook in een schaaltje bij serveren al vrolijkt haar heldergroene kleurtje de schotel leuk op. De pesto is heel sappig met een mooie pure, zachte smaak. Dat is een leuke tegenhanger voor het pittige stoofvocht uit de stoofschotel. Dat stoofvocht is iets ingedikt voor een nog krachtiger smaak.

Kalettes zijn een kruising van boerenkool en spruitjes, leuke paars met groene koolrosetjes, krullende blaadjes en een stevig voetje. Schattig om te zien, eenvoudig om te verwerken als je ze uit elkaar plukt en met een zoete, nootachtige smaak: voor een koolsoort best een smaaksensatie.

Palmkool of cavolo nero is een Toscaanse groente, super gezond en heel lekker in stoofschotels, zeker in combinatie met tomaat. Jong palmkoolblad heeft een zachtere smaak en is na blancheren goed te pureren tot pesto. Palmkool bij een moestuin halen heeft dus voordelen. De nerf is al wel hard, die kun je er het best uitsnijden, waardoor je er iets meer van nodig hebt want het blad is dan ook nog vrij smal.

Wat heb je nodig voor 3 personen?
125 gr Cavalo Nero of Palmkool, netto gewicht zonder nerven, gehalveerd en in stukken
[40 gr apart houden = pesto van maken met]
walnootolie
basilicum olijfolie
125 gr Kalettes, netto gewicht, zonder stronkjes, blaadjes uit elkaar geplukt
300 gr aardappelen, netto gewicht, in kleinere stukjes
8 bospenen, geschild, in lengte gehalveerd en dan doormidden gesneden [grotere stukken dus]
3 jonge preien, het wit [in 8 stukken]
2 kleine rode uien, in stukjes
1 kurkuma worteltje, geschild en fijngeraspt
 ¾ rood pepertje, zonder zaadjes, gesnipperd
3 volle tl La Bio Idea Tomatenpuree
2 opgehoopte tl Tomato, Garlic and Ginger Chutney [Cottage Delight]
350 ml kalfsfond
Jonnie Boer chili melange, mespunt
Jonnie Boer peper melange, mespunt
gemalen komijnzaad, mespunt
plukje gedroogde citroenverbena, fijngewreven

De palmkool en kalettes zijn eerst geblancheerd in lichte tijm bouillon met een scheutje basilicum olie, de palmkool 3 minuten / de kalettes 2 minuten. Laat ze goed uitlekken en zet de groenten gespreid weg. Houd 40 gram rauw, wel geblancheerd, apart voor de pesto. Blancheer voor de smaak eerst de palmkool, na het blancheren van de kalettes doe je de bouillon weg. Schep dus ook eerst de 2-3 sauslepeltjes bouillon voor de pesto eruit voordat je de kalettes blancheert.

De kruiden, de komijn, chili, peper en citroenverbena zacht fruiten in een mix van basilicum olie en olijfolie; dan de tomatenpuree, verse rode peper en de ui toevoegen, heel even iets harder, en vervolgens de kurkuma en de tomatenchutney. De smaakjes komen bij dit fruiten beter vrij en de ui wordt zacht. Maar laat de olie en de kruiden niet branden. Blussen met een scheut van de fond en daarin de aardappelen even meefruiten.

Voeg dan de bospeen en prei toe, fruit die kort mee en schenk dan de rest van de bouillon erbij.. Spreid de groenten over de bodem uit en dek die af met de palmkool en de blaadjes van de kalettes. Leg het deksel op de pan en stoof de groenten zo 15 minuten, schep dan de koolsoorten door de overige groenten en stoof nog 5 minuten door.

In die stooftijd maak je van de 40 gram palmkool, liefst de allerkleinste bladeren, de pesto. Doe een scheut walnootolie, iets basilicum olie en de geblancheerde en in stukjes gescheurde palmkool met twee sauslepeltjes van de bouillon in de blender. Mix de kool helemaal fijn, gebruik ook de pulseerknop, tot je een fijne lobbige heldergroene puree hebt. Als er iets teveel vocht op staat zeef je de pesto, maar vangt het vocht op om later toe te voegen aan de stoofbouillon na het indikken.

Neem de groenten na het stoven uit de pan en laat de bouillon tot de helft indikken, voeg daar het pesto vocht aan toe, proef of er nog iets tomatenchutney toegevoegd moet worden en hussel de groenten er mee om.

Serveer deze stoofschotel in een mooie schaal en schep veel kleine toefjes palmkool pesto tussen de diverse groenten. Serveer het restant er los bij. Eet smakelijk.

Nieuwsgierig naar mijn andere palmkool en kalettes recepten? Zie dan
Cavolo Nero, palmkool, met risoni
Palmkool-Feta Paté
Doperwten-Munt Soep met Kalettes

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s