Krulandijvie Krieltjes Salade

Een van mijn favoriete wintergroenten is krulandijvie, prachtig geel tot grasgroen met stevige maar zachte ragfijne bladeren. De licht bittere smaak laat zich goed verwerken in een lauwwarme salade, aangemaakt met een basisdressing van rozemarijn olijfolie en ricotta. Smaakmakers zijn dillemosterd, zwarte peper melange, kerrie, verse dille en peterselie, rode ui, kurkuma en knoflook. De krieltjes zijn gegrild in dezelfde olie met wat van de blancheerbouillon, overheerlijk. Als garnering Serranoham, knapperige kipfilet en Italiaanse olijven. Umami zonder overdrijving.

Krulandijvie in de winter had ik niet verwacht, maar het gewas blijkt een snelle groeier en bijna jaarrond te telen, afhankelijk van het ras. Deze frisée andijvie vormt een lossere krop met een bijna witgeel hart, wordt supervers verkocht bij landwinkels, de groente slinkt niet erg bij kort en husselend roerbakken, je kunt er met wat aanvullingen een echte maaltijd van maken voor drie personen. De Serranoham, olijven en rode ui dragen bij aan de umami smaak, de twee kip filetjes sneed ik in grove plakken.

Wat heb je nodig?
1 flinke krop krulandijvie [niet zanderig, in grove stukken gesneden en uit elkaar geplukt]
225 gram krieltjes, gehalveerd [netto gewicht]
1 middelgrote rode ui, gehalveerd en in ringen
halve knoflook solo, gesnipperd
kleine kurkuma wortel, geschild en fijn geraspt in de bouillon
groentebouillon met tijm en kurkuma [aangevuld met wat laurier, oregano en pepermelange]
rozemarijnolie [zelf maken of kant en klaar te koop]
50 gr ricotta
dillemosterd
kerriepoeder
verse peterselie en dille
zwarte peper melange Jonnie Boer
ontpitte groene olijven
Aan vlees:
2 bio kipfilets [netto gewicht 250 gr]
3 plakken Serrano ham

Maak een bouillon en voeg daar de kruiden en de geraspte kurkuma aan toe, breng het aan de kook en kook de aardappeltjes zachtjes net niet gaar in 10 minuten. Vang de bouillon gezeefd op, die ga je deels nog gebruiken. Verwarm de grill voor tot 180 graden.

Kruid de kipfilets met zout, zwarte peper en kerrie. Wrijf de filet ook in met wat rozemarijnolie, laat de kruiden even intrekken. Bak ze krokant in wat rozemarijn olie, zet ze apart. Na afkoelen snijd je ze in mooie grove stroken.

Als de grill warm is, plaats je de aardappeltjes in een bakblikje met bakpapier, voeg iets rozemarijn olie toe en 3 eetlepels van de groentebouillon, eventueel nog iets zwarte peper. Hussel om, spreid ze uit en plaats ze bij 165 graden 10-12 minuten onder de grill. Liefst ook een keertje omscheppen.

Fruit de ui met de knoflook in het braadvocht, voeg nog iets rozemarijnolie toe en roerbak de krulandijvie kort mee, zo’n 3 minuten. Blus die na het eerste fruiten af met wat van de bouillon, 2-3 eetlepels. Neem een schaal en spreid de krulandijvie erin uit op de bodem.

Maak een dressing van de ricotta met wat rozemarijnolie, dillemosterd, een lepeltje bouillon, kerrie en zwarte peper melange. Proef even, vul eventueel aan, ik gebruikte ongeveer 3 grote theelepels dillemosterd, maar bedenk dat je de verse kruiden straks ook nog toevoegt. Ik gebruik weinig zout, dat is ter compensatie van de Serrano ham.

Stort de krieltjes verspreid over de krulandijvie in de schaal en schenk de ricotta-mosterddressing er goed verdeeld bij. Hussel alles goed om, liefst meerdere keren.
Strooi de verse groene kruiden erover, garneer met de kip, de Serrano ham en de uitgelekte groene olijven.
Eet smakelijk.

Omdat andijvie ook echt een wintergroente is, verwijs ik nog even naar mijn overige winterse andijvie recepten:
Andijvie quiche met Fries Blond kaas, avocado, prei, jalapeno, prei en walnoten
Andijvie Witlof Risotto met rucola, rode ui, parmigiano reggiano en pecannoten

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s