Kaastaart

on

Deze Griekse kaastaart, een tiropitta of tιρόπιτα, bestaat uit meerdere lagen filodeeg. Als kazen koos ik feta en gerookte geitenkaas om dichtbij het authentieke recept en de Griekse keuken te blijven. Als extra smaakmakers: frisse citroentijm en pesto piccante.
Tiropitta_IMG_4140_Vierkant IG
Wat heb je nodig voor een bakvorm van 36 x 26 cm?
225 gr Bake at Home filodeeg, 10 vellen, de nacht tevoren ontdooid in de koelkast + op kamertemperatuur
200 gr Dodoni feta P.D.O., verkruimeld  +
200 gr Harry de gerookte geit, ijskoud fijngeraspt
40 gr citroensap + extra om de toplaag te besprenkelen
12 gr olijfolie  +  25 gr gesmolten roomboter, samenvoegen
3 bio eieren, losgeklopt met iets peper en zout
100 ml melk,  na het kloppen bij de eieren gevoegd
1 volle espresso tl jonnie boer pepermelange met piment
2 el verse citroentijm, alleen de blaadjes
80 gr pesto piccante (GI)
gerookt paprikapoeder, toplaag licht mee bestrooien
nootmuskaat, uit de molen, toplaag licht mee bestrooien
Zorg dat alle ingrediënten afgewogen klaar staan en op kamertemperatuur zijn.

Snijd de feta klein en rasp de gerookte geitenkaas grof. Schep dit luchtig om met het citroensap, de citroentijm en het peper melange.

Klop de eieren goed los en kruidt die met peper en iets zout. Voeg de melk toe en schep dit in porties door het kaasmengsel. Feta is al redelijk zout, de gerookte geitenkaas is een smakelijke tegenhanger.

Verwarm de oven voor op 165°. Vet je bakvorm in met de gesmolten boter en bekleedt de vorm op maat met twee vellen filodeeg. Zorg voor een overlap van 1 cm. Zet de randen van het deeg ook iets omhoog tegen de wanden zodat je die terug kunt vouwen. Dat geeft de kaastaart een stevige rand.
Vet het filodeeg snel in tegen uitdrogen maar let op want het breekt en scheurt snel. Vouw bij elke laag de randen strak om op de bodemmaat, bij de kaaslagen om de kaas heen. 

Leg een 3e laag filodeeg, knip het telkens bij naar je bakvorm. Kwast deze laag eerst in met de rode olie van de pesto piccante. Op kamertemperatuur zakt de pesto wat uit in het schaaltje en kun je de olie met een theelepeltje opscheppen. Verdeel de vrijkomende olie over twee lagen. Kwast daar de gesmolten boter op, verdeel de helft van de rode pesto en schep de helft van het kaasmengsel er in gelijkmatige porties bovenop. Strijk het kaasmengsel met de bolle kant van een lepel zacht uit en vouw het filodeeg er omheen. Dek opnieuw af en druk die laag licht aan om de lucht te verwijderen.  

Herhaal dit proces: rode pesto olie, gesmolten boter, rode pesto, kaas in porties glad strijken, randen omvouwen, afdekken en lucht verwijderen. Vergeet niet om elke laag filodeeg goed maar lichtjes te bestrijken, ook de dubbele lagen filo van bodem en toplaag. 

Bestrooi de bovenkant van de kaastaart na het aanbrengen van de boter voorzichtig met wat gerookt paprikapoeder en ietsje nootmuskaat. Die laatste proef je snel, het brandt ook snel aan dus wees er voorzichtig mee. Knijp een kwart citroen uit over de toplaag en de randen, wrijf het met je vingertoppen lichtjes door de kruiden. Zorg dat de toplaag voldoende vettig is.

Neem een kaasschaaf of taartschepje en maak de randen van de kaastaart goed los van de wanden om aanzetten bij het bakken te voorkomen. Een les die je overhoudt van het bakken van een baklava met honing, de Griekse walnoten taart

Breng met een puntig scherp mes een diepe streeplijn aan door de lagen filodeeg, maar niet tot op de bodem. In mijn maat bakvorm van 36 x 26 cm: drie lengte stroken en drie overdwars. Dan krijg je mooie rechthoeken om te serveren.

Bak de kaastaart 20 minuten in een voorverwarmde oven op 165°, plaats er een klein ovenschaaltje met water bij zodat het filodeeg minder uitdroogt tijdens het bakproces. Filodeeg slurpt vocht! Schakel de laatste 5 minuten de oven terug naar 100°.
Tiropitta_IMG_4140_Vierkant IG (2) Harry de gerookte geit is een regionale kaas van de Utrechtse Heuvelrug waar ik woon. Ik werk graag met streekproducten, overigens wel uit alle regio’s, omdat het vaak ook ambachtelijke producten zijn. De smaak is heerlijk mild voor een geitenkaas met een duidelijke, lichte  rooksmaak. Een kaas met een zoetje tegenover de harde smaak van de zoutige feta.  De kaas wordt eerst gepekeld en dan koud gerookt. Voor het roken wordt een speciale samenstelling van houtsoorten gebruikt. De prachtige versiering maakt de kaas tot blikvanger in de vitrine.

Over feta schreef ik eerder al wat achtergrond informatie.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s