Snijbiet stoofschotel met wortel en tomaat

De stelen van regenboog snijbiet geven deze stoofschotel een pittige smaak. Met de gebruikte hoeveelheden groente, wijn en kookvocht heeft dit stoofgerecht ook een mooie balans in vochtgehalte. Het smaakt heel lekker bij romige risotto.

Een gerecht langere tijd stoven doe je om de groenten en kruiden op een lage temperatuur zacht en smakelijk te maken. Je stooft de groenten eerst in de pan en daarna in de oven. In de oven kun je er een mooie toplaag aan geven door de schotel flink te bestrooien met een pittige oude kaas. Zelf gebruik ik regelmatig Boeren Cheddar, maar een langer gerijpte Gruyere is bijvoorbeeld ook prima. Als de kaas maar goed smelt en niet te zout is.

Snijbiet hoort tot de vergeten groenten, die sinds enige tijd weer opnieuw op de markt zijn gebracht. Met haar prachtig kleurige stelen, haar heldere tot donkergroene blad en mooie diepe nerven is snijbiet zowel een lust voor het oog in de tuin als op je bord.

Het oorspronkelijke recept voor de stoofschotel staat in 1080 recetas de cocina van Simone Ortega. Een kookboek dat voor de Spaanse keuken wordt beschouwd als de bijbel van traditionele gerechten. Dit recept is mijn eigen interpretatie.

De stelen van snijbiet hebben een langere bereidingstijd nodig dan het bladgroen, daarom scheidt je die na het wassen. Het bladgroen heb ik gebruikt in een amuse soepje met avocado, maïs en komkommer.

Wat heb je nodig voor 2-3 personen:
225 gr snijbietstelen, in stukjes van 3 cm
140 gr wortelen, in plakjes
280 gr trostomaten, ontpit en in stukjes, eventueel ontveld
1 middelgrote rode ui, gesnipperd
1 grote teen verse knoflook, fijngehakt
enkele flinke snuffen gemalen laurier
10 takjes tijm (in totaal)
1 volle el fijngehakte krulpeterselie
zout/peper
1 volle tl suiker
175 ml witte wijn
lichte tijmbouillon, ik gebruik Bio Today versterkt met 8 takjes tijm, snuf laurier, snuf peper en wat olijfolie; 8 minuten laten trekken
60-75 gr pittige geraspte oude kaas zoals een gerijpte Boeren Cheddar

Blancheer de stukjes stelen eerst 3 minuten in de bouillon; laat ze goed uitlekken. Voeg iets olie toe, schep ze om en zet ze afgedekt weg. Fruit de ui glazig in 3 minuten op matige temperatuur. Voeg de wortel toe en roerbak ze kort op hogere, daarna op matige temperatuur. In totaal 10 minuten. Dan voeg je de tomaten, knoflook, blaadjes tijm, peterselie, laurier, iets zout, peper en suiker toe. Roerbak weer even op hoge temperatuur voor de smaak van de tomaat. Blus af met de witte wijn en laat het 30 minuten op lage temperatuur stoven, met het deksel schuin op de pan.

Verwarm de oven voor tot 180o C. Schep een sauslepel van het stoofvocht in een ovenvaste schaal en schik daarin de helft van de snijbietstukjes. Schep daar de helft van de stoofgroenten op en spreidt die mooi uit. Bedek deze groenten met een tweede laag snijbietstukjes en schep daar de resterende stoofgroenten met vocht bovenop. Bestrooi de schotel met een laagje geraspte kaas, zet die in de oven en laat er in 15 minuten een fraaie korst op komen.

Als jij snijbiet ook lekker vind, kijk dan eens naar mijn andere recepten:
Soep van snijbiet met zilte Hollandse garnalen
Quiche van snijbiet met saliekaas
Avocado-komkommer amuse soepje met snijbietblad

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s