Avocado-komkommer amuse soepje

Boordevol groenten, lekker fris en door de toevoeging van geblancheerd snijbietblad en maïskorrels is de komkommer niet overheersend in de smaak aanwezig. 

Op zoek naar leuke recepten voor vergeten groenten stuitte ik op dit recept uit het boek Your 50 Days of Green Happiness, de zomereditie. Snijbiet is een vergeten groente en op dit moment nog verkrijgbaar. Ik paste het recept aan naar eigen smaak: de ingrediënten zijn bijna gelijk, maar alle hoeveelheden zijn gewijzigd.

De temperatuur van serveren, licht gekoeld of op kamertemperatuur, en de prachtige kleur maken deze soep tot een heerlijke amuse in een menu voor een feestelijke dag. En in een glaasje staat het top.

Een amuse als aperitief, als een soort welkom aan tafel, is echt van deze tijd. Oorspronkelijk werd de amuse in de Franse keuken geserveerd om de gasten te vermaken tussen de gangen door. Een amuse is daarom altijd klein en redelijk licht om te eten.

Wat heb je nodig voor 6 amuse glazen:
1 avocado
150 gr snijbietblad, 2 min geblancheerd in lichte groentenbouillon met iets olie
150 gr biologische stevige komkommer zonder zaadlijst
140 gr crispy maïskorrels bijv. Bonduelle
10 gr verse basilicum blaadjes
1 grote teen fijngehakte, licht gefruite verse knoflook
450 ml krachtige groentebouillon, ik gebruik Bio Today met tijm en voeg extra groene kruiden toe: tijm, stelen van de basilicum, stelen van peterselie en enkele snuffen gemalen laurier, 4-seizoenen peper uit de molen. Kwartiertje laten trekken.
1 el ciderazijn
2 flinke mespunten chipotle
kleine stroken oude peperkaas, hapklaar

Heel jong snijbietblad in vacuüm verpakkingen kun je rauw verwerken. Snijbietblad uit de volle grond kun je beter eerst kort blancheren in kokende groentebouillon. Gebruik alleen het blad, de stelen kun je verwerken in een stoofschotel. Koel het snijbietblad direct na het blancheren kort in ijswater, laat uitlekken en dep of slinger de bladeren droog.

Begin met het maken van de bouillon. Daarvoor kun je het blancheervocht gebruiken van de snijbiet. Pas wel even de hoeveelheid af. Laat de bouillon afkoelen in de tijd dat je de groenten schilt en snijdt.

Snijdt de avocado, groenten en basilicum in repen of stukjes. Ik schil de komkommer. Doe alle groenten met de maïskorrels, chipotle en ciderazijn in de blender. Pulseer de groenten met de bouillon tot een egale emulsie, niet te lang. Proef even en voeg peper en/of iets zout naar smaak toe. Daarna nog even kort pulseren.

Schenk de soep in de amuseglaasjes en serveer er stroken oude peperkaas bij.

Oude kaas met hele peperkorrrels wordt in Nederland door verschillende kaasmakerijen gemaakt. Je kunt het kopen bij kaas speciaalzaken.

Ben je nieuwsgierig naar wat ik nog meer maakte met snijbiet of avocado?
Snijbietquiche met saliekaas
Soep van snijbiet met zilte Hollandse garnalen
Maïstortilla met bladgroenten en oude kaas
Roerei met gerookte zalm, baby boerenkool en avocadosalade
Fetacrême met avocado en basilicum, als een dipsaus of voor op een pizzabodem
Quiche met gerookte zalm, avocado en fetakaas

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s