Bieten pannenkoekjes met appel en feta

on

Meerdere keren per week loop je in de supermarkt en dan plots ontdek je een leuk product. Deze pannenkoekjes heb ik gemaakt van een zakje kant en klaar volkoren speltmeel met rode bietenpoeder, de all natural pancakemix beetroot.

De bietenpannenkoekjes zijn een prachtig vegetarisch brunch- of voorgerecht op je Kersttafel: heerlijk met een fruitige mix en bestrooid met poedersuiker. Dan zien ze er zo feestelijk uit. Maar belegd met wat Camembert zijn ze ook erg lekker. En als je lekker lui wilt doen, versier je ze alleen met wat stroop.

De pannenkoek heeft een rijke historie en wordt al eeuwenlang overal ter wereld gegeten: van ontbijt tot luxe dessert, hartig of zoet, meestal van granen zoals boekweit, maar ook van maïs en andere lokale producten. Het geheim van de smaak zit in je beslag.

Spelt, een oergraan, is een zogenaamde vergeten graansoort dat aan het begin van de 20e eeuw door de industriële landbouw bijna helemaal verdween om in de jaren zeventig via herintroductie vanuit Duitsland  weer volop terug te komen.
Volkoren speltmeel, met de vezels van kiem en zemel, kom je nog wat minder tegen in kant en klaar producten. Het maakt deze lekkernij wel tot een gezonde keuze.

Ik heb het beslag een eigen twist gegeven door er een fijngeraspt, gekookt rood bietje en wat van het kruidige bietenkookvocht aan toe te voegen.
Bietenpannenkoekjes-beslag-P1080199De fruitig-kruidige mix om de pannenkoekjes mee te versieren maak je van een zoete rode appel, een gekookt bietje, een stukje feta, wat oregano, peterselie en een scheutje frambozenazijn. Heerlijk fris, dan kun je daarna de poedersuiker laten dwarrelen.Bietenpannenkoekjes-appelmix-P1080197Uit een zakje van deze kant en klaar mix haal je met mijn toevoegingen makkelijk 15 tot 18 pannenkoekjes. Je kunt er dus ruim van uitdelen.
Bietenpannenkoekjes-bijgesneden-P1080202Wat heb je nodig:
2 kleine bietjes
1 zakje Bio Today pancakemix beetroot
4 dl melk
2 dl van het bietenkookvocht
4 eieren
50 gr feta, in miniblokjes gesneden
4 tl fijne ruwe rietsuiker
(olijf)olie
1 zoete rode appel zoals Kanzi of Pink Lady
enkele tl frambozenazijn of een andere zoetige vruchtenazijn
flink handje fijngehakte krulpeterselie
paar snuffen gedroogde oregano
klein snufje kaneel
peper/zout, liefst uit de molen
citroensap

Start met het maken van de appelmix, dan kunnen de smaakjes even intrekken. Daarvoor kook je twee kleine bietjes in weinig water, een scheutje olie, 2-3 theelepels fruitazijn, de stelen van enkele takjes krulpeterselie, een snuf gemalen laurier, wat oregano, peper en zout. Als je van beetgaar houdt, kook je ze 20 minuten. Laat ze afkoelen en schil ze. Eén bietje gaat geraspt door het beslag, het andere snijd je in echt kleine miniblokjes. Zeef en bewaar het bietenkookvocht; ik laat het zachtjes inkoken tot ongeveer 4 deciliter.

Ontdoe de appel van haar klokhuis, snijd de appel in parten en die weer in kleine stukjes. Bedruppel ze direct met wat vers citroensap en iets bietenkookvocht en schep ze om met 1-2 theelepels van de rietsuiker.
Fruit de appelstukjes in wat olie op matige temperatuur. Je kunt daarbij, voor wat luxe, ook twee theelepels sinaasappellikeur toevoegen. Blus ze na een paar minuten af met nog iets van het bietenvocht, strooi er wat kaneel over en schep er dan de fijngehakte peterselie, iets fijngewreven oregano, de feta en de miniblokjes biet door. Maak op smaak af met een theelepeltje frambozenazijn.

Volg de aanwijzingen op het zakje pancakemix, maar gebruik daarbij de bovengenoemde hoeveelheden melk en voor de smaak het bietenkookvocht. Voeg ook twee theelepels van de rietsuiker toe. Als je een mooi beslagje hebt gekregen, rasp je het tweede bietje heel fijn erboven. Mix die nog even goed door het beslag.

Bak de pannenkoekjes in hete olie maar op matige temperatuur. Let op voor aanbranden, want het stollen van het beslag in de kookringen duurt even.
Vet ook drie kookringen in met olie en schep binnen elke kookring in de pan ongeveer één centimeter hoog van het beslag.
Maak de pannenkoekjes na het eerste stollen voorzichtig met een mes rondom los van de ring. Dan kun je die optillen en de pannenkoekjes keren. Voor dit keren moet het beslag ook aan de bovenkant iets stevig zijn worden. Loopt iets van het beslag toch weg, dan kun je dat direct met je mes weer terug in vorm brengen. Neem de koekenpan van de warmtebron, schraap aanbaksels eraf en vet de ringen tussentijds weer licht.

 

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Gay schreef:

    It’s in point of fact a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this useful info with us.
    Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s