Vegan tonijn

Vegan tonijn uit het vegetarisch kookboek van het jaar maakte mij ontzettend nieuwsgierig naar de smaak.
Green Kitchen at Home-altenatief-L1030071
Mijn veganistische dochter mist de smaak van vis het ergst na haar keuze. Alle leden van ons gezin zijn er dol op, al aten we het met mate en staat tonijn door de overbevissing niet meer op ons menu. Dus wat is er dan leuker dan een vegan variant proberen.

Ik vind originaliteit in kookboeken erg belangrijk. Op het blog van mijn collega foodblogger Gereons Keuken Thuis kun je mijn review van The Green Kitchen at Home lezen.

Een check op vegan tonijn op het internet bevestigde mijn vermoeden dat dit recept heel oorspronkelijk is èn eens niet is gemaakt van kikkerwten. Want die worden in de veganistische kookstijl wel erg vaak gebruikt. En er is zoveel meer.

Het basis hoofdingrediënt is geweekte zonnebloempitten, die supergezond zijn. Van de andere hoofdingrediënten zoals Nori zeewier en kappertjes kun je de smaak plaatsen, maar een totaalindruk bij dit gerecht had ik echt niet. Met twee van mijn kinderen als gast aan tafel kreeg het gerecht een bredere test.

In The Green Kitchen at Home staan hun zogenoemde koelkastfavorieten voorin. Die koelkastfavorieten zijn de basics die je altijd voorhanden moet hebben doordeweeks, zodat je maaltijd snel op tafel kan staan. De basis tomatensaus, die ook in deze vegan tonijn als ingrediënt is opgenomen, bleek een leuke afwisseling met wat ikzelf normaal maak. En je hebt er een flinke portie van nodig.

Als je beide moet maken om samen te voegen is het dus niet heel snel, maar wel erg lekker. Door het weekproces van de pitten moet je overigens tijdig bedenken dat je het wilt maken. De smaak van tonijn komt na de samenvoeging met die basis tomatensaus ook meer tot haar recht.

Kies er wel een smakelijke, steviger pastasoort bij uit en kook die beetgaar. Ik koos voor Gnocchetti pasta van Nicolas Vahé, gemaakt van griesmeel van durum tarwe met chili, spinazie, kurkuma en rode biet. Dat geeft naast een grappige vorm, leuke kleurtjes op je bord ook meer smaak.Gnocchetti-L1030056
Griesmeel betekent dat het meel grof gemalen is. Durum tarwe is een tarwesoort met een grote, harde korrel en wordt geproduceerd rond de Middellandse Zee. Het is wat geler van kleur en de grovere korrel zorgt niet alleen voor meer bite, maar ook voor meer smaak. Het bevat naast veel eiwitten wel ook gluten. Die gluten zijn belangrijk voor de elasticiteit van de pasta. Ook grofgemalen maïsmeel, rijstmeel en zelfs gerstemeel kan overigens griesmeel worden genoemd. De auteurs serveren de saus zelf bij penne pasta.

Vegan tonijn basis-L1030040
Ik paste het recept van de vegan tonijn wel iets aan. Zo gebruik ik meer zeewier en geen vel maar Nori crinkles. Die zijn groen van kleur, gedroogd en geroosterd. Naast veel eiwitten bevatten die crinkels veel vezels en ze zijn rijk aan jodium. De hoeveelheid van het Green Kitchen at Home recept is gereduceerd tot een gerecht voor vier personen.

Wat heb je nodig voor de vegan tonijn:
1 kleine rode ui, gesnipperd
95 gr zonnebloempitten,  6 uur geweekt in gefilterd water, afgespoeld, uitgelekt
12 gr Nori crinkles
1½ el kappertjes
kleine el olijfolie/walnootolie
kleine el citroensap
2 tl appelciderazijn
iets zout, uit de molen
150 ml droge witte wijn
flinke portie basis tomatensaus (zie hieronder)

Fruit de grof gehakte ui lichtjes glazig en maak die met de rest van de ingrediënten tot een fijner mengsel dat de textuur van tonijn heeft. Het moet geen compacte spread worden.

Verwarm de wijn en de basis tomatensaus in een hapjespan en voeg de vegan tonijn toe. Houdt van de tonijn iets achter voor garnering. Laat dit samen 10 minuten zachtjes koken. Roer het regelmatig om aanbranden te voorkomen.Schep de saus losjes door de pasta, voeg iets olie toe en bestrooi de schotel met fijngehakte peterselie.

Wat heb je nodig voor de basis tomatensaus als koelkastfavoriet:
3 el olijfolie
2 kleine rode uien, grof gesneden
2 flinke tenen knoflook, gehakt
blaadjes van 15 g verse basilicum, grof gesneden
3 gr steeltjes van verse basilicum/verse peterselie
10 gr kappertjes, grof gehakt
100 gr tomatenpuree, ik gebruik biologische van Rapunzel
350 gr verse rijpe tomatenblokjes, dus zonder vocht en pitjes
peper en zout, uit de molen

Fruit de ui met de knoflook op middelhoge temperatuur. Voeg dan de tomatenpuree toe en fruit die even mee. Daarna voeg je de tomatenblokjes en kappertjes ook toe, blijf alles wel zacht fruiten. Breng het kort aan de kook, voeg peper en iets zout toe en laat de saus 30 minuten op lage temperatuur sudderen.

Verdun de saus met water of een scheutje witte wijn als die te dik wordt. Neem de pan van het vuur, schep de basilicumblaadjes er doorheen en laat de saus dan een kwartiertje met het deksel op de pan staan zodat de smaak zich kan ontwikkelen.

Je kunt deze tomatensaus invriezen of 4-5 dagen bewaren in de koelkast. Maak het dus liefst van tevoren als je even tijd hebt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s