Bramen mousse in twee varianten

on

De late zomer is echt het bramenseizoen met mooie volle bessen uit je eigen pluktuin. Als de eerste grote oogst is gedaan komen de momenten dat je telkens kleine bakjes rijpe bramen plukt. Als je die niet wilt invriezen of vers wilt opeten kun je er met andere vruchten heerlijke mousse mee maken.
Bramen-IMG_2183
Een mousse is een zijdeachtige, sappige en smeuïge puree, dik vloeibaar. Die smeuïgheid krijg je door de vruchten en het sap luchtig te kloppen met een mixer. Door weinig vocht aan het fruit toe te voegen hoef je een mousse niet te binden. Gelei vermindert de pure smaak van het fruit.

Vandaag dus bramenmousse in twee lekkere varianten met fruit dat de mousse textuur ondersteunt en waarvan de smaak harmonieert met een kleine hoeveelheid bramen:

-Bramen-Nectarines
-Bramen-Granaatappel-Pink Lady Appel

Aan de verschillende cultivar struiken groeien bessen met een verschillende smaak, van friszoet tot vol zoet. Ik gebruik friszoete met weinig honing of suikers. Daarom kies ik het andere fruit iets zoeter. De kleur van beide mousses verschilt bijna niet, de smaak wel. Die met nectarine is frisser, de nectarine is in de smaak aanwezig. Die met granaatappel en pink lady is iets zoeter, dikker en heeft een accent van de iets bittere granaatappel.

Wat heb je nodig voor de Bramen Nectarine Mousse:,
225 gr bramen, uitgeperst sap + moes
325 gr rijpe nectarines, in stukjes met schil en besprenkeld met het citroensap
3 zakjes vanillesuiker
4 espresso tl acacia honing
1 flinke mespunt kaneel
1 theebolletje gedroogde citroen verbena blaadjes
sap van een ½ citroen

Breng de bramen op middelhoge temperatuur aan de kook met 2 zakjes vanillesuiker en 3 theelepels honing. Laat ze drie minuten zachtjes doorkoken. Zeef ze goed door een passe vite.
Meng sap en moes met de nectarine stukjes. Voeg 1 zakje vanillesuiker en 1 theelepel honing toe. Hang het theebolletje met de citroen verbena in het sap en breng alles aan de kook op middelhoge temperatuur. Kook het fruit acht minuten zachtjes door en laat het daarna afkoelen met de verbena er nog in.
Verwijder de verbena als het fruit op kamertemperatuur is. Mix het fruit luchtig op hoge snelheid en schenk het in schone potjes. De mousse is in de koelkast een week houdbaar.

Wat heb je nodig voor de Bramen-Granaatappel-Pink Lady Appel Mousse:
175 gr granaatappel pitjes
150 gr bramen
125 gr appel Pink Lady
3 zakjes vanillesuiker, 2 + 1
3  tl acacia honing, 2 + 1
mespunt kaneel, naar smaak
sap van ¼-½ citroen

Zet de granaatappel zonder deksel op met het citroensap, de honing en twee zakjes vanillesuiker . Breng het op middelhoge temperatuur aan de kook en laat ze zes minuten heel zachtjes garen. Let op, want zonder deksel kookt het sap meer in, maar wordt de smaak geconcentreerd. Zeef met een passe vite, maar druk het vruchtvlees van de pitjes er goed doorheen.

Breng de bramen met deksel op middelhoge temperatuur aan de kook met 1 zakje vanillesuiker en 1 theelepel honing en laat ze zes minuten zachtjes garen. Zeef de bramen ook door de passe vite en voeg die samen met de granaatappel.

Schil de Pink Ladies direct voor het koken en snipper de appel. Voeg die toe aan het bramen-granaatappel mengsel, strooi er de kaneel over en schep het fruit goed om. Breng op middelhoge temperatuur aan de kook en gaar de appel zachtjes in zes minuten. Laat deze vruchtenmoes afkoelen tot kamertemperatuur en klop het met de  staafmixer tot een luchtige mousse.

Beide mousses zijn overheerlijk als druppels over een salade, bij gebraden varkensvlees en natuurlijk als jam op brood of toast.
Granaatappel-Bramen mousse-L1040347

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Wayne S schreef:

    This is a great poost

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s