Cranberry-Snijbiet Quiche

Herfst is gelukkig nog verse bessentijd, het seizoen van de cranberries is begonnen.

Rood fruit dat zich tot mooie compotes laat verwerken. Heerlijk bij zachte, romige geitenkaas. Voor de variatie eten wij graag verse groente quiches. De snijbiet komt nog net vers van het land. Gebruik mooi jong blad, want dat is nu wel ietsje steviger. Ik pakte veel mooie rozerode steeltjes om de kleur.

Begin met de cranberry’s. Voor deze quiche maakte ik een licht zoete variant  compote met rode port en weinig suiker. Het is in een handomdraai klaar.

Cranberrycompote:
250 gr biologische dieprode cranberries
100 gr Pink Lady appel, ongeschild en gesnipperd
sap van een ¼ tot ¹⁄³ citroen
8 cl rode Tawny Port, niet te zoet; ik gebruik Warres 10 years old
8 cl stevige rode wijn zoals een cabernet sauvignon (organic Cono Sur 2016)
ca 30 gr ruwe rietsuiker
4 flinke snuffen gemalen kaneel
ruime el extra vergine olijfolie zoals Pietro Oricelli
ruime el organic walnoot olie zoals La Bio Idea

Gebruik biologische dieprode cranberry’s die goed rijp zijn. Die zijn niet zo wrang als die uit de supermarkt. Die verpakkingen bevatten meer witte dan rode bessen.

Was en droog de cranberry’s. Neem een pan met dikke bodem waarin ze precies op de bodem passen. Voeg beide oliën toe en laat de besjes op middelhoge temperatuur even knappen terwijl je ze omschept. Voeg dan de appel besprenkeld met het citroensap, de suiker, de port en de wijn toe. Blijf regelmatig omscheppen tot de besjes zacht worden. Voeg dan de kaneel toe, schep nogmaals om en verlaag de temperatuur. Smoor de compote zes minuutjes, maar let op voor aanzetten.

Schep de compote in een schaaltje. Maak de pan schoon met de verse room die je gebruikt voor deze quiche.
Cranberrycompote bij geitenkaas-IMG_5091
Quiche:
1 verpakking vers bladerdeeg
80 gr bacon
350 gr regenboog snijbiet, steeltjes en blad gescheiden en fijngesneden
als variant kun je ook bladspinazie gebruiken, wel goed uitgelekt na kort roerbakken
2 eieren
150 gr zachte geitenkaas, ik gebruik Chavroux
half bekertje verse room
4-seizoenenpeper uit de molen
nootmuskaat uit de molen
zeezout, uit de molen
gedroogde bieslook
2 el pijnboompitten, licht geroosterd, ze worden nog meegebakken

Een lichte quiche die wordt bedekt met eiwit, verse room en geitenkaas. Vet de vorm in met wat walnoot olie en bekleed die met het bladerdeeg. Prik hier en daar wat gaatjes met een vorkje. Ik bak het deeg zonder bakpapier in een porceleinen vorm, maar in een springvorm gebruik je het bakpapier beter wel.

Bak de plakjes bacon heel licht aan en bekleed daar de bodem mee. Strooi nu de bieslook erover.

Fruit de steeltjes van de snijbiet vijf minuten en strooi ze over de bodem. Roerbak dan het bladgroen met iets peper en zout, ook op matige temperatuur. Scheidt één eiwit en klop het andere ei met de extra dooier los met wat peper en zout. Daarmee bindt je de snijbiet door het er in te husselen. Zo wordt de groente smeuïger.

Het gescheiden eiwit klop je stijf met de  mixer. De geitenkaas roer je met de mixer los. Voeg een kwart van de cranberry compote toe. Spatel dan de verse room verrijkt met de compote uit de pan en de geitenkaas door het eiwit. Bestrijk de groentemassa met deze kaaslaag, sluit de groente goed af. Leg hier en daar nog een toefje compote en werk die met een vorkje in de kaas voor een fruitig accent. Verdeel die toefjes over de te snijden punten.

Fruit de pijnboompitten heel licht op matige temperatuur. Eigenlijk zo kort dat je ziet dat de olie in de pitjes los komt. Top de hartige taart met de pitten en bak die 20 minuten op 180°. Laat de quiche iets afkoelen, stort de taart en bak die nog vijf minuten op bakpapier op 165°.

Laat de quiche iets afkoelen voor het aansnijden, dat is beter voor een mooie punt. Cranberry_Snijbiet_Quiche-IMG_5096Eerder maakte ik een andere cranberrycompote voor in een rode kool ovenschotel.

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s