Schwarzwalder Kersencreme

Hollandse kersen, groot, donkerrood en sappig. In onze Duitse jaren was de Schwarzwalder Kirschtorte ons favoriete taartje. De Kirsch verving ik door Rotterdams graan jenever, uit een leuk stenen kruikje. Een mooie combinatie met smooth dark chocolate. Op weg naar een velours kersencreme.
Hollandse Kersen-IMG_8454
Wat heb je nodig voor één potje:
375 gr Hollandse kersen, gewassen, gedroogd, niet ontpit
ruim 1 cl Rotterdams graan jenever
klein stukje Ceylon kaneel, verkruimeld
zakje Bourbon vanillesuiker
20 gr fijne ruwe rietsuiker
sap van een kwart limoen
25 gr pure chocola van 78%, in kleine brokjes

Schenk de jenever op de bodem van een kleine pan, leg de kersen erop en bestrooi met beide suikers en de kaneel. Schud even om en breng de kersen met deksel op de pan op lage temperatuur zachtjes aan de kook (stand 7 op inductie tot 12). Verlaag de temperatuur naar 4, voeg het limoensap toe en laat de kersen 10 minuten trekken. Het vocht uit de kersen komt nu los, laat ze rustig afkoelen.

Zet de kersen opnieuw op, stand 5 en zonder deksel. Laat het vocht 12 minuten indampen, de kersen worden nu lekker zacht zodat je de pit eruit kunt drukken. Verwijder ook de nog harde stukjes kaneel. Pureer de afgekoelde kersen en vocht kort met de staafmixer. Meng er op lage temperatuur de brokjes chocola doorheen. Voor mousseline moet je nog even een tweede keer pureren.

Als je van chocolade houdt, kun je tien procent van het netto gewicht van de gepureerde kersen toevoegen. Ik hield 250 gram over. Wil je alleen een touch meegeven, reken dan op zes tot acht procent van dit netto gewicht.

Deze kersencrème of jam kun je natuurlijk op knapperig brood of toast serveren. Maar je kunt het ook gebruiken als topping van je dessert of cheesecake. Als tip: roer er voor wat variatie een paar lepels slagroom door.
Kersenjam-IMG_8458

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s