Zomerfruit Kruimeltaart

on

Felrode rabarber, bolronde verse aardbeien en bevroren blauwe bessen gingen met een kokoscrumble op de bodem en een amandelcrumble on top in de oven met een minimum aan suiker. Taartpunten serveer ik met quenelles van Griekse yoghurt en enkele amandelen.

Doordat de kokoscrumble in plukjes verspreid op de bodem en tegen de rand aan ligt en de rabarber in langere stukjes is gesneden, proeft elk hapje van deze fruittaart telkens net iets anders.

De amandelcrumble krijgt meer stevigheid door wat sesamzaad.

Wat heb je nodig?
Aan vers fruit:
375 gr verse aardbeien, echt grotere gehalveerd
200 blauwe bessen, diepvries
475 gr rode rabarber, in 4 cm lange stukjes
2 kleine el limoensap
40 gr fijne ruwe rietsuikerRabarberpunt_Close-up_Punt_IMG_4972Aan kokos kruimel op de bodem:
50 gr ongezoete gedroogde kokos
40 gr meergranen pannenkoekmix + havermeel gemixt
2  volle el lauwwarme, crèmige zonnebloem honing
1½ tl gemalen kaneel
1 tl goede vanillesuiker
2 el slagroom

Aan amandel kruimel om de taart af te dekken:
100 gr blanke amandelen, grof fijn gemalen
50 gr poedersuiker
30 gr meergranen pannenkoekmix
40 gr vloeibare kokosolie, 60 gr lijkt beter
3 tl sesamzaad, om de gaatjes mee te dichten

En verder nog:
1 pak vers bladerdeeg
2 kleine el havermeel, om bij het vullen over het fruit te strooien

Maak de rabarber aan met de suiker en het limoensap, schep de stukjes  luchtig om en zet de schaal minimaal een uurtje weg. Meng de aardbeien voorzichtig met de diepvries bessen.

Verwarm de oven voor op 180° zonder hete lucht. Vet de taartvorm in met kokosolie en beleg de bodem en rand met vers bladerdeeg. Prik wat gaatjes rondom.
Rabarbertaart_IMG_4948 (3)Maak de kokoscrumble door alle ingrediënten goed met elkaar te mengen, voeg de room het laatst toe. Verdeel kleine plukjes over de bodem en hier en daar tegen de rand. Het geeft de bodem niet alleen extra smaak, maar vangt ook het vocht uit het fruit op.

Beleg de bodem eerst met de rabarber, goed tegen elkaar en het deeg aan. Verdeel daar de aardbeien en bosbessen over en schik de overige rabarber ertussen. Strooi iets van het extra havermeel tussen en wat meer over de lagen fruit. En druppel het vocht van de rabarber erover. Snijd het fruit niet te klein, want dan wordt het onherkenbaar als een moes.

Verwarm de kokosolie au bain marie tot ze is gesmolten. Meng de poedersuiker met het meel en dan met de grover gemalen amandelen. Voeg er in een straaltje de kokosolie bij en kneed het tot een samenhangende crumble.

Dek het fruit af met kleine beetjes van deze amandel crumble. Verdeel het goed en druk het ook tegen de rand. Bestrooi open plekjes met het sesamzaad.

Bak de taart eerst 30 minuten op 180° voor, afgedekt met aluminiumfolie waarin je met een taartvorkje wat gaatjes prikt.

Verwijder dan de folie en bak de taart met hete lucht in 35 minuten af op 165°. Check de kruimel op haar goudbruine kleur. Bij mij ging het fruit nog wat borrelen, leg dus een vel bakpapier tussen het rooster en de taartvorm.Rabarberpunt_Ori_IMG_4967 (2)Laat de taart rustig afkoelen en plaats haar een nacht in de koelkast voor stevigheid.

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s