Zilte Oogboontjes Salade met Kabeljauw

Zijdezachte zilte oogboontjes met truffelwiersmaak: het verrassende resultaat van geweekte gedroogde oogbonen gekookt met zeewier, zilte kruidenmix en citroentijm en verrijkt met eigengemaakte truffelwier olie. Witte boontjes als smaakbommetjes, voor een heerlijke salade.
Zilte Oogboontjes Salade_IMG_7504
In de VS voegen ze soms zeewier toe aan boontjes in het kookproces. Dat leek mij wel lekker … meer smaak door een Snufje Zilt van zeewier en zeekraal.
Het bracht me ook op het idee om de gekookte boontjes daarna te marineren in Wadden truffelwier olie. Door dit dubbele gebruik versterk je de smaak.
IMG_7557 (2)Kleinschalig gebruik van gedroogd zeewier is een goede eerste manier om de smaak te leren waarderen als je er onbekend mee bent. De truffelwier olie combineert goed met groenten als geroosterde trostomaten, bosuitjes, gewokte (baby) spinazie en geroosterde wortelen.
IMG_7563 (2)Het was op een van de pieren in San Francisco dat ik voor het eerst witvis met witte bonen at. Geen voor de hand liggende combinatie, maar zeker heerlijk met het Waddenwier. De kabeljauw is gekruid met kerrie, een schepje Snufje zilt, wat zilte kruidenmix met zeezout en 4-seizoenenpeper.

Wat heb je nodig voor 2 personen?
Voor de zwarte oogbonen salade:
125 gr gedroogde zwarte oogbonen
iets olijfolie
1 tl Snufje Zilt (zeewier met zeekraal)
1 tl zilte kruidenmix (tomaat, selderij, peterselie, ijskruid, zeevenkel, knoflook, zeesla, prei) met zeezout
4-seizoenenpeper, uit de molen
2 volle takjes citroentijm

Voor de truffelwier olie:
50 ml goede olijfolie
ruim 2 gr gedroogd truffelwier

Aan groenten:
5 flinke bosuien, ontdaan van buitenste blad en worteltjes
5 wortelen, in de lengte in kwarten, in grove stukken + schuin gesneden
200 gr baby spinazie, kort gewokt met ½ el Waddenwier truffel olie + peper
2 trostomaten, ontdaan van pitten en vocht, geroosterd in de oven
1 kleine teen verse knoflook, fijngehakt

1 moot kabeljauwhaas, 1-2 uurtjes gemarineerd en in folie in de oven gegaard (de kruiden zijn vermeld in de tekst).

De zwarte oogbonen zijn 24 uur geweekt, goed gespoeld en opgezet met 300 ml water, een klein scheutje olijfolie, 1 afgestreken tl Zilte kruidenmix + 1 volle tl Snufje Zilt en 2 volle takjes citroentijm. Breng ze zachtjes, op middelhoge temperatuur, aan de kook en gaar ze 16 minuten.

Neem de citroentijm eruit, verwijder velletjes en gebroken boontjes, koel ze snel af door ze op bakpapier 1 minuut in de vriezer te leggen en schep ze dan om met 2½ eetlepel truffelwier olie. De oogboontjes zijn afgedekt twee dagen in de koelkast gemarineerd; ze hadden alle olie opgezogen.

Voor de truffelwier doe je het gedroogde truffelwier in een kommetje. Verwarm de olie tot ca 80° en schenk het op het truffelwier. Na het afkoelen afdekken met vershoudfolie en minimaal één dag, liever twee in de koelkast smaak laten trekken. Je maakt het dus best van tevoren, het is ook heerlijk als dip. Houdt na het marineren van de oogboontjes liefst ruim twee eetlepels Wadden wierolie over.

De wortelen rooster je op bakpapier in een bakblikje met iets olijfolie, 4-seizoenenpeper, blaadjes citroentijm en een snufje gerookt zeezout op 165°.

De kabeljauw rooster je ingepakt, afhankelijk van de dikte van de moot, 20-25 minuten op 180°.

De één minuut geblancheerde bosuitjes grill je kort in een contactgrill voor een mooi effect. Druk ze niet hard aan, dan gaan ze stuk of worden ze plat. Blancheer in een lichte tijmbouillon, die je eerst aan de kook brengt.

Schik alle ingrediënten mooi op twee borden, druppel de achtergehouden truffelwier olie erover en bestrooi met wat Snufje zilt.
IMG_7521 (2)Heb je mijn vorige blogpost gemist over gedroogd truffelwier en zeekraal? Kijk dan nog even bij Waddenwier Garnalen Tortilla

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s