Bananabread_Pecancake

on

Bananenbrood is een traditioneel Amerikaans gebak uit de vorige eeuw. In 1933 verscheen een eerste recept in het kookboek Balanced Recipes van de Pillsbury Company. De opkomst van bakpoeder droeg daar aan bij.

Chiquita maakte het vervolgens wereldberoemd met haar uitgave Chiquita Banana’s Recipe Book in 1950. Fruit en zeker bananen verschenen toen vaker in de schappen van supermarkten.

En de banaan vroeg er bij wijze van spreken om verwerkt te worden, omdat ze in grote trossen groeien en worden aangeboden. Alle bananen in zo’n tros zijn tegelijk rijp, dus daar werd culinair wat op gevonden.

Banaan is ook erg voedzaam fruit door de hoge concentratie natuurlijke suiker, waardoor bananen als snack voor of na een training in beeld kwamen. Nu, bijna een eeuw later, zijn ze vaak onderdeel van voedzame smoothies in combinaties met andere vruchten. Banaan is een van de meest geconsumeerde vruchten ter wereld.

Op 23 februari is het in de Verenigde Staten National Banana Bread Day. Ik maakte een frisse variant met limoensap en veel pecannoten, omdat de meeste recepten zoet zijn uitgewerkt.
Dat wij het brood noemen en geen cake komt mogelijk door de Amerikaanse benaming ‘banana loaf’. Een ‘loaf’ duidt echter ook een langgerekte vorm aan. En dus bakte ik mijn bananenbrood lekker eigenwijs in een ronde quichevorm.

Mijn kookstijl heeft weinig van doen met prakken, de bananen zijn dus in dikkere schijfjes en stukjes gesneden en gehusseld in het limoensap. Evenals de middelfijn gehakte pecannoten zijn ze op het laatst voorzichtig aan het deeg toegevoegd. Het bananenbrood is ook met pecannoten gedecoreerd; kwast die in met gesmolten roomboter om verbranden te voorkomen.

Wat heb je nodig?
1 pak bananenbrood deegmix met een vleugje kaneel zoals Koopmans
125 gr ongezouten roomboter, zoals Den Eelder, goed losgeklopt
5 kleine eieren of 4 middelgrote, liefst bio
extra Ceylon kaneel, naar smaak toevoegen aan het deeg
4 middelgrote rijpe bananen (niet overrijp), in mooie stukjes
sap van een limoen
75 gr ongebrande pecannoten, middelfijn gehakt
55 gr ongebrande pecannoten, mooie helften ter decoratie on top

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s