Kruidige Honingcake

on

De geur is heerlijk, stijgt op als je haar serveert. Leuk om te constateren dat je de lavendel goed proeft. Deze kruidige honingcake is mijn tweede keus als recept van de Oekraïense keuken uit het boek Culinaria Russia. Als smaakmakers voeg je natuurzuivere lavendelhoning, koffie, rasp en sap van een sinaasappel en kruiden als nootmuskaat, kruidnagel en kaneel toe. De stijfgeklopte eiwitten maken haar luchtig.

De Oekraïense keuken is een landelijke keuken, vol met moestuin-, wilde vruchten en kruiden recepten. Zuivere honing is een van die producten van het land, het bijen houden is binnen een familie vaak van generaties her. Er zijn dan ook heel veel bijenhouders, professioneel en hobbymatig, tot maximaal 25 korven wat een halve ton honing per jaar oplevert. Die honing wordt verkocht via de markten, het was en is een belangrijk levensmiddel. Voordat suiker haar intrede deed was honing de enige zoetstof in de Oost-Europese keuken en de natuur geeft veel verschillende smaken, afhankelijk van welke bloemen de nectar wordt gehaald.

In de Culinaria Russia worden recepten voorgeschoteld uit Rusland, Oekraïne, Georgië, Armenië en Azerbedzjan. Deze honingcake heet daar medivnyk. De smaak wordt voor een deel bepaald door de kruiden maar voor het grootste deel toch door de honing die je gebruikt. Oekraïne behoort tot de Oost-Europese landen, maar heeft door haar ligging aan oude handelsroutes en de doorvaart via de Zwarte Zee naar de Middellandse Zee, zeker ook die invloeden in haar keuken.

Nu koos ik voor een romige crème-lavendelhoning. Wat een crème honing is kun je lezen in mijn recept Geitenkaas Baklavas met crèmige Adbijhoning. Lavendelhoning heeft een bijzondere, verfijnde smaak, past goed bij de sinaasappelrasp en -sap en Oekraïense producten zijn hier niet te koop. Deze honing kenmerkt zich verder door haar zachte consistentie en haar unieke volbloemige aroma. Lavendel is bij uitstek het symbool van de Provence, waar het op grote velden op het Plateau de Valensole, het Plateau d’Albion en in de Drôme.wordt geteeld, zowel voor haar reuk als voor haar smaak. Een volgende keer kies ik voor sinaasappelbloesem honing, ook biologisch verkrijgbaar en dat versterkt mogelijk de vruchtensmaak weer. Variëren is immers leuk en dit recept is goed.

Mocht jij je afvragen waarom de cake niet hoger is? Wij zijn samen, dus ik bakte de halve hoeveelheid en er komt geen gist aan te pas.

Wat heb je nodig?
63 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
250 gr speltbloem, gezeefd
2 tl bakpoeder
rasp en sap van een halve biologische sinaasappel
50 ml sterke koffie
200 gr lavendelhoning, heel licht au bain marie verwarmd
3 eieren, dooiers en eiwitten goed gesplitst, op kamertemperatuur
een kwart tl gemalen nootmuskaat
een kwart tl gemalen kruidnagel
een kwart tl zout
een halve tl gemalen Ceylon kaneel

Zet alle ingrediënten op tijd klaar, zodat ze op kamertemperatuur zijn. De eiwitten kun je eventueel ook kort en heel licht au bain marie verwarmen boven een steelpannetje met warm water. zodat ze echt goed stijf te kloppen zijn.

Klop de boter schuimig met de eidooiers. Verwarm de crème honing ook kort en heel licht au bain marie zodat ze net vloeibaar wordt en voeg die toe. Daarna de sinaasappelrasp, het -sap en de koffie en klop dit goed door.

Zeef of meng de bloem met het bakpoeder en de kruiden en voeg dit stapsgewijs toe aan de basis. Meng tot een goed samenhangend geheel, tot een mooi licht camel kleurig bruin beslag.

Klop in een tweede mengkom de eiwitten zo stijf dat ze niet uit de kom willen vallen en spatel die stijfgeklopt stapsgewijs en luchtig door het beslag,

Leg bakpapier in je cakevorm, vet die licht in [ik gebruikte citroen olijfolie], stort het beslag en bak de cake in een voorverwarmde oven op 170 graden in 50 minuten gaar. Check dit met een satéprikker in het midden van de cake. Laat de cake afkoelen en serveer haar op een mooie schaal. Snijd de punten pas aan tafel, de geur is zo heerlijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s