Lente Pastinaaksoep

Een lenteachtige volle groentesoep van jonge pastinaken met frisse Granny Smith appels, bereid met GranFruttato olijfolie, rode sjalotjes, verse knoflook, blaadjes verse tijm en laurier. Als garnering krokant gebakken amandelschaafsel, flinterdunne appelstukjes en een halfharde geitenkaas, de Perail. Als aanvulling op de frisheid met een flinke vleug limoensap.

Een heerlijk recept van jonge pastinaken ontbrak nog op Cultfood: in deze eerste post koos ik voor een frisse soep, omdat er nog niet heel veel van gepubliceerd zijn, vaak in romige varianten of in combinatie met wortelen. Die kant wilde ik niet opgaan, hun smaak komt heel mooi tot haar recht in aanvullende frisse of aardse smaken. Het romige accent komt dan van de geitenkaas als garnering erin. Het zoet van de krokant gefruite amandeltjes in sinaasappelbloesem honing is een super keuze. Mini groenten zijn niet alleen lenteachtig, maar bovenal smaakvoller en sappiger. En soep in een gezonde mix van verse groenten, fruit en groene kruiden is zó Cultfood.

Wat heb je nodig voor twee borden of drie kommen in netto gewicht?
350 gr pastinaak, , geschild en in blokjes, besprenkeld met limoensap
2 cl GranFruttata olijfolie
75 gr rode sjalot, gehalveerd in ringetjes
5 gr verse knoflook, tenen gesnipperd
100 gr bio krielaardappelen, geschild en in kleinere blokjes
185 gr + 65 gr Granny Smith, geschild en in blokjes, besprenkeld met limoensap, deels mee gefruit, deels als garnering
550-600 ml groentebouillon [Bio Today met rozemarijn en peterselie]
10 takjes verse tijm, de blaadjes
2 mespunten gemalen laurier
gemengde seizoenen peperkorrels, uit de molen
waddenzout [weinig]
Als garnering
1 Perail geitenkaasje, in kleine stukjes met korst
20 gr amandelschaafsel, krokant geroosterd met 1 espresso tl sinaasappelbloesem honing
de resterende 65 gr Granny Smith appel, de kwarten in dikke schijven en in stukjes
sap van driekwart limoen

Maak 200 ml groentebouillon aan met iets olijfolie, het eerste mespunt laurier, 2 takjes tijm en seizoenenpeper uit de molen. Breng dit aan de kook, voeg de aardappelblokjes toe, laat opnieuw koken en gaar ze op lage temperatuur in zeven minuten. Schep dan de blokjes uit de bouillon, voeg de blaadjes tijm toe en bewaar de bouillon voor later.

Fruit de sjalot met de knoflook in olijfolie met grof gemalen peper op middelhoge temperatuur aan en smoor ze zes minuten op lage temperatuur. Veeg de ui naar het midden van de pan, voeg iets olijfolie en het tweede mespunt laurier toe langs de rand van de pan en stort daar de pastinaakblokjes. Fruit ze kort op middelhoge temperatuur aan, schep ze om, voeg de appelblokjes toe, schep ze samen om en meng ze dan met de ui en de aardappelblokjes. Meng de tijm er doorheen en blus de groenten af met de bouillon van de krieltjes.

Maak ongeveer 3,5 tot 4 dl groentebouillon bij, voeg iets peper toe en schenk dit bij de basis. Breng de inhoud nu kort aan de kook en laat de soep vijftien minuten stoven. Als de soep iets is afgekoeld, pureer je haar fijn in de blender, gebruik eerst de gewone stand en dan pas enkele keren de pulseerknop.

Warm de soep even bij, proef of er nog iets tijm bij kan en mogelijk een tipje zout [afhankelijk van hoe zout je bouillon is]. In die opwarmtijd rooster je het amandelschaafsel op lagere midden temperatuur in de honing krokant en licht goudbruin. Schep ze goed om, anders kleuren ze snel te donker en verliezen hun fijne smaak.
Zet de geitenkaas blokjes iets gespreid koel weg, aan tafel in de soep warmen ze snel bij en zien ze er nog appetijtelijk uit. Eet smakelijk!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s