Dragon Pesto

Groene kruiden groeien in de zomer als kool en deze dagen krijgt de kruidentuin van mijn dochter een grote snoeibeurt. Haar dragon barstte uit zijn voegen zeg maar en zoveel snoei ineens is natuurlijk jammer van de oogst. Met pesto di pistacchio, Liguritio extra vergine olijfolie, krulpeterselie, verse knoflook en roomboter toverde ik deze heerlijke pesto op tafel. Lekker bij geroosterde kerstomaatjes, gefruite sjalot ringen, op een pizza, door je risotto of in de pasta.

Dragon wordt in Nederland niet echt veel verwerkt en aangeboden, maar is een geliefd kruid in de Franse keuken. Het smaakt zoet, peperig anijsachtig met een licht bittertje en is vooral bekend als ingredient in sauce béarnaise. Op dit moment lees ik Onno Kleyn’s Mijn Frankrijk voor een review en ja hoor: dragon is het kruid ‘par excellence’.

Ik legde de geknipte takken thuis direct in ijswater en verwerkte ze droog gedept in de blender. Gebruik wel liefst het jongere blad en zoek dragon in moestuinen van landgoederen die in de zomer regelmatig aan publiek verkopen.
De smaak van deze dragonpesto overtrof mijn stoutste verwachtingen, de volgende dag meer nog dan direct na de bereiding en toen vonden wij die al bijzonder. Uit ervaring kan ik zeggen dat een combinatie met geroosterde broccoli en feta ook heerlijk is, ik bakte er een quiche van.

Onno Kleyn maakt in Mijn Frankrijk een romige saus bij een kalfsbraadstuk. Een laatste voorbeeld van dragon gebruik is dragonazijn, dat wordt gebruikt over salades en met een kwalitatieve wijnazijn heel eenvoudig is te maken. Mijn krulandijvie in de moestuinbakken kan geoogst worden en die azijn is echt lekker bij andijvie: rauw, gestoofd, gewokt of verwerkt in een gratin of quiche. Een drupje dragonazijn verhoogt het genieten.

Wat heb je nodig voor 3 mooie porties dragonpesto?
30 gr verse dragon blaadjes, vers geplukt, gewassen en gedroogd tussen keukenpapier
20 gr fijne krulpeterselie, de blaadjes
70 gr pesto di pistacchio [Genesis, Siciliaans product; 69% pistaches, 30 gr olijfolie, zeezout]
2 teentjes verse knoflook, gehakt
2 kleine el Liguritio extra vergine olijfolie [Masterclass Carlo Cracco, Ranise]
2 kleine el van het ijswater
10 gr roomboter [beurre de baratte, Le Gall]
¼ tl waddenzout of zeezout
¼ tl 4-seizoenen peper
1 tl limoensap [zachter dan citroensap, ook voor betere houdbaarheid als versproduct]

Schep alle ingrediënten goed verdeeld in een blenderkom en pulseer zo’n 10 keer om de kruiden fijner te hakken. Ga dan over op de medium stand en mix de pesto zo fijn als de door jou gewenste consistentie. Mijn pesto is redelijk fijn en smeuiïg voor gebruik als pizza spread en in een quiche. Ik beschikte nu over pistachepesto, maar die kun je vervangen door 50 gram pistache nootjes in de dop te pellen en eerst goed fijn te hakken met de olie en het ijswater om dan pas de overige ingrediënten toe te voegen.

Ik liet mij inspireren door Eating Well, een Amerikaanse ‘food and health website’, maar gaf er wel mijn eigen draai aan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s