Roze Aalbessen Roomijs

Frisse roze aalbessen, rijpe rode aardbeien, rosé vlierbloesemsiroop, sinaasappelbloesem honing en sinaasappel likeur, room en Griekse yoghurt zijn de ingrediënten van dit prachtige kleurtje roomijs, waarin heel veel fruit is verwerkt.

Op een zonnig plekje in mijn tuin staat sinds drie jaar een roze aalbes, het plantkaartje is zoek maar er zijn maar twee soorten waarvan de Gloire des Sablons het meest voorkomt. Die bessen komen ook het meest overeen met de bessen aan mijn struik. De soort is aanzienlijk minder zuur dan de de rode aalbes waardoor dit trosbesje geschikt is voor een hoofdrol.

De smaak van roze aalbessen, ik was laat met plukken dus aten de vogels van de Heuvelrug de helft van mijn oogst lekker op, vulde ik aan met rijpe, kleine rode aardbeien zodat door de zacht zoete smaak van deze vrucht minder suiker nodig is voor de moes en die ook iets roziger van kleur wordt. Door het gebruik van sinaasappelbloesem honing in de rosé vlierbloesemsiroop zoet ik de aalbessenmoes ook met sinaasappel likeur, de Cointreau. In de siroop zijn de zuren van citroensap en rode rabarber al aanwezig dus kies ik verder wat neutraal voor biologisch poedersuiker. De siroop is prachtig roze door het gebruik van een mooie Provence Rosé, een Sacha Lichine.

Wat heb je nodig voor de roze aalbessenmoes en het roomijs?
350 gr roze aalbessen, netto gewicht
140 gr rijpe rode aardbeitjes, netto gewicht, in kwarten gesneden
45 gr rosé vlierbloesem siroop
40 gr biologische poedersuiker, eventuele klontjes fijn maken
20 gr Cointreau of Grand Marnier
100 ml biologische slagroom [iets romiger, ik gebruik De Weerribben]
50 ml volle Griekse yoghurt [De Weeribben]

Meng de Cointreau met de vlierbloesemsiroop en poedersuiker en schep de bessen en aardbeien er voorzichtig in om. Dek de schaal af met vershoud folie en zet die minimaal 4 uur in de koelkast. Breng het fruit dan met het sap op matige temperatuur aan de kook en laat het in maximaal 6 minuten op lage temperatuur zacht worden om te kunnen pureren in de blender. Zeef de moes voor restjes van velletjes en de pitjes en laat haar afkoelen tot kamertemperatuur. Koel deze puree in de koelkast.

Klop de slagroom tot die goed lobbig is geworden, schep de Griekse yoghurt er luchtig doorheen en daarna de roze bessen_aardbeien moes. Zet het mengsel terug in de koelkast, de koeling is belangrijk en maak je ijsmachine klaar voor gebruik. Laat het mengsel in de machine draaien tot het ijs de gewenste dikte heeft, houdt er rekening mee dat het in de vriezer nog wat uithardt. Schep het ijs in een goed afsluitbare bak in de vriezer totdat je haar wilt serveren.

Het bessenijs smaakt friszuur, aalbes en vlierbloesemsiroop zijn duidelijk aanwezig. Je kunt er overigens voor kiezen om de yoghurt ook te vervangen door slagroom. Wij vinden het heerlijk als fruitijs, maar met verkruimelde citroen- of amandelkoekjes en verse rode aardbeitjes maak je een luxe dessert. Daarmee voeg je wat zoete tonen toe, maar houdt dit overheerlijke roze aalbessenijs de hoofdrol. Heel bijzonder als je van fris houdt in de zomer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s