Aardappel Prei Pannenkoekjes

on

Hartige pannenkoekjes van speltbloem, waarin een kruidige puree van krielaardappelen, geblancheerde stukjes prei en verschillende kruiden door het deeg zijn gemengd. Deze dikkere pannenkoekjes bak je eenvoudig in kookringen in de koekenpan. Hartige pannenkoekjes zijn veelzijdig in te zetten; dat is waarschijnlijk ook de reden dat pannenkoeken door de eeuwen heen in allerlei uitvoeringen overal ter wereld worden gebakken. Ze smaken heerlijk bij mijn zalmmousse taartjes of bij een kaasfondue van gerijpte kazen zoals Twentse Affiné.

Deze Affiné kaas van Landgoed Kaamps rijpt bij een hogere temperatuur en is behandeld met bergkaascultuur, waardoor de Hollandse kaas een voortreffelijke smaak krijgt. De kaasboerderij maakt ook kazen met de naam Boer’n Trots; in mijn beginperiode als blogger ontdekte ik hun kazen en deelde mijn recepten voor op hun site.
Ik vermeld de zalm mousse taartjes en de kaasfondue omdat wij de pannenkoekjes daar zelf bij hebben gegeten en mijn gezin verrast en blij was met die vondst. Het geeft je kaasfondue een ander karakter dan met de gebruikelijke blokjes brood. Het recept van de zalm mousse taartjes wordt binnenkort gepubliceerd.

Wat heb je nodig voor 10 pannenkoekjes?
150 gr geschilde krielaardappelen, liefst gourmet, gehalveerd
150 gr prei, netto gewicht, in mooie stukjes van 1 cm
8 takjes verse citroentijm, de blaadjes gerist [niet te weinig]
125 gr volkoren speltbloem
3 eieren
125 ml melk
zeezout, uit de molen
4-seizoenenpeper, uit de molen
nootmuskaat, uit de molen
gerookt paprikapoeder
ongezouten roomboter
optioneel: een paar bosuitjes, kort geblancheerd
optioneel: als je ze serveert bij vis, kun je de citroentijm vervangen door kleine stukjes zeekraal [niet te veel]

Maak een lekkere groentebouillon met extra tijm, wat gemalen laurier, 4-seizoenenpeper en een scheutje olie. Kook de krieltjes in 10 minuten beetgaar en prak ze fijn met een vork als ze nog warm zijn.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook en blancheer de prei, maximaal 1-2 minuten; koel de prei kort maar direct terug om haar beetgaar te houden [gespreid in de vriezer]. Blancheer ook de bosui als je die bij de pannenkoekjes wilt serveren.

Gebruik je keukenmachine voor het deeg: mix de eieren door de bloem, eerst langzaam, dan klop je de eieren luchtig op hogere snelheid. Voeg de melk toe en mix tot een mooi glad beslag. Zet de machine weer langzaam en klop de aardappelpuree en de niet groene kruiden door het beslag. Voeg daarna handmatig de prei en de citroentijm toe.

Smelt wat roomboter en kwast de binnenkant van de kookringen in, er passen drie kookringen tegelijkertijd in de koekenpan. Verwarm de boter op middelhoge temperatuur [stand 6-7 op een schaal van 12], leg de kookringen in de pan en schep 2-3 sauslepels omgeschept beslag in de kookringen. Bak de onderkant goudbruin tot de bovenkant iets begint te stollen, let op dat ze niet te hard gaan en maak ze niet dikker dan 1 cm hoog. Neem een scherp mesje en schuif dat rond langs de binnenwand van de kookringen. Nu kun je de kookringen met een ovenhandschoen aan optillen en het pannenkoekje snel keren. Bak de andere zijde ook goudbruin.

Ik verwarm altijd een bord in de oven [max 80 graden] om de pannenkoekjes wat warm te houden. Schakel de oven uit als de temperatuur is bereikt. Serveer ze direct met de bosuitjes erbij gestrooid. Voor de kaasfondue snijd ik ze in vieren, een mooie fondueprikker grootte.

Ben je benieuwd naar de Boer’n Trots recepten?
Rösti Aardappelkoekjes met Geitenkaas
Quiche met Pompoen, Courgette en Peperkaas
Maïstortilla met Bladgroenten en Pikante Kaas
Pitten en Zaden Kaaskoekjes met Honing Geitenkaas

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s