Courgette kerriespread met Grie

on

Zomergroenten in een heerlijk pittige spread met grie naturel: een feta-achtige halfzachte geiten saladekaas.

Naast salades eten wij in de zomer ook graag gezonde spreads met veel groenten erin  verwerkt. Ze zijn heerlijk als lunch, lichte avondmaaltijd of borrelhapje. Voor een lichte maaltijd serveer ik ze graag met schijven gebakken appel en dan strooi ik er ook nog wat licht geroosterde noten en zaadjes over.  Courgette leent zich daar door haar zachte smaak heel goed voor en is na kort roosteren ook sappig genoeg voor smeuïgheid. Deze spread is echt supergezond met een basis van zonnebloempitten.

Feta is een beschermde naam voor een witte Griekse kaas van schapenmelk. De Grie is door gebruik van biologische geitenmelk veel zachter van smaak en aanzienlijk minder zout. Echt een heerlijke witte kaas om smeerbare, luchtige spread mee te maken.

Wat heb je nodig voor twee potjes spread:
50 gr zonnebloempitten, 5 uur geweekt in water en goed gedroogd
koudgeperste rozemarijn olijfolie
1 stevige, beetje flinke biologische courgette, grof geraspt
1 rode Jalapeno peper, gesnipperd
3 espresso tl arctisch tijmzout (Saltverk, IJsland)
wat gedroogde tijm, fijngewreven
4 stevige flinke bosuitjes, in ringen 2 min geblancheerd
1 stevige slanke prei, in ringen 2 min geblancheerd
200 gr grie, geitenkaas feta, Hans Ketien, kleingesneden en vermengd met
1 volle el creme fraiche
3 volle espresso tl kerriepoeder
scheutje rozemarijn olijfolie
iets gedroogde tijm

Start met de zonnebloempitten, die moeten echt wat uurtjes weken. Als je ze hebt gedroogd mix je ze in de beker met de staafmixer fijn. Voeg daarbij iets olie toe.

Snijdt dan de grie, voeg de kruiden, olie en crème fraîche toe en laat het samen minimaal een uurtje in de koelkast marineren.

Leg bakpapier in een ondiep bakblik en wrijf dat in met rozemarijn olijfolie. Strooi de gesnipperde Jalapeno goed uit, voeg de helft van de courgetterasp toe. Bestrooi dit met het arctisch tijmzout en wat gedroogde tijm, voeg de rest van de courgetterasp toe en schenk er wat rozemarijn olijfolie over. Hussel goed om en spreid het luchtig uit. Rooster deze groente 15 min in een voorverwarmde oven van 180º.

Snijdt de bosui en jonge prei in stukjes en blancheer ze kort in kokend water met iets olie, arctisch tijmzout, gedroogde tijm en 4 seizoenen-peper op matige temperatuur. Laat ze snel afkoelen op een koel bord, spoel ze niet koud af.

Als de zonnebloempitten fijn genoeg zijn, voeg je eerst de prei en bosuitjes toe met een deel van de grie. Als dit redelijk samenhangend is geworden voeg je de rest van de grie toe, eventueel nog een klein scheutje olie.

Schenk de spread in twee leuke potjes en laat die een uurtje opstijven in de koelkast. Intussen maak je de garnering. In het fruit kun je ook wisselen of de appel aanvullen met enkele verse abrikozen.

Serveer de spread met brood: maisbrood, desem brood, grof volkoren, spelt of een combi en liefst licht geroosterd. Versier de schaal met licht geroosterd sesam- en lijnzaad. Alle soorten crackers smaken er heerlijk bij.
Courgette-grie spread-IMG_2083
Nieuwsgierig naar nog een bijzonder courgettegerecht? Lees dan mijn blogpost Terrine van Courgettes, Fricandeau en Spinazie

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s