Ekomenu maaltijdbox

Eet jij graag plantaardig? Of kwalitatief geproduceerd vlees? Verdiep je dan eens in producten met het EKO keurmerk. Vandaag schrijf ik over de Ekomenu Foodbox om zonder inkoopzorgen en eigen creativiteit iets heerlijks op tafel te zetten.
@KroonophetWerk zond mij enkele menu’s om uit te proberen, vandaag een vegan zuurkool-rösti-paprika ovenschotel.
EKOmenu_Zuurkool_Rösti_Paprika_Amandel_VeganChorizo-Appel-L1040814
Het Ekomenu is een biologische box. EKO werkt met boeren in de biologische landbouw. Belangrijke aspecten zijn het tegengaan van het gebruik van pesticiden voor een rijk bodem- en plantleven, het voortbestaan van insecten en de gezondheid van de mens. Kwaliteit tegenover kwantiteit.

EKO keurmerk werkt met haar boeren ook aan duurzaamheid. Er zijn twaalf thema’s, elke ondernemer kiest jaarlijks twee thema’s om aan te werken zoals
– rekening houden met natuurlijk gedrag van het dier
– bijdragen aan een gezonde leefstijl
– vermindering van afval en verspilling
– het verminderen van verpakkingen en gebruik van papier en karton
– letten op hun energieverbruik

Ekomenu neemt die thema’s ook mee in haar maaltijdboxen. Groenten en fruit worden gekoeld maar niet verpakt aangeleverd in een papieren zak. Ook zijn er verschillende leefstijlen uitgewerkt en wordt verspilling tegengegaan door maximale eigen keuze. Wekelijks selecteren zij 4 gerechten voor, maar je kunt kiezen uit alle recepten op de site.  Je eet zo waar je zin in hebt.

De meest voorkomende leefstijlen zijn uitgewerkt. Er is een variatie, vegetarische, vegan, koolhydraatarme, gluten-lactose vrije, diabetes en 9 maanden maaltijdbox. Er is zelfs de optie voor voedingsdeskundig advies door diëtisten.

Het zuurkool Ekomenu biedt mooie ingrediënten: Kramer’s Krautboy zuurkool gekruid met mosterdzaad, komijn en rode paprika, vegan chorizo worstjes voor wat umami smaak, pittige sjalotjes, een zoete rode paprika. een fris appeltje en lekker veel amandelschaafsel om het helemaal af te maken.

Als foodie krijg ik zin om te gaan spelen met de inhoud. Het bijgesloten recept is helder en in stappen opgebouwd. Uiteraard blijf ik wel dichtbij het menu.

Het meeste werk zit in het raspen en laten uitlekken van de aardappelen en zuurkool. Stevig keukenpapier helpt je om dit klusje snel te klaren. Hoe meer vocht je onttrekt, hoe knapperiger je rösti bodem wordt. Het sap van de appel gebruik je juist voor een smeuiïg en zoetig effect in de rösti.

Ik raspte de aardappelen in de lengte voor mooie lange sliertjes. Verse rozemarijn en tijm toevoegen is erg lekker. Een worstje sneed ik in schijfjes en kwarten om ze ook als extra smaakmaker aan de rösti toe te voegen. De rösti is eerst kort en licht gebakken met wat kruidenboter en olijfolie en daarna in de ovenschaal gestort. Druk de lucht er even uit met een omgekeerd bordje en plet de rand dicht.
Voor voldoende smeuïgheid is de bodem eerst bedruppeld met 4 cl witte wijn. En toen licht ingewreven met olijfolie.
Zuurkool-röstibodem-L1040823
Bij de worstjes, appel en paprika kreeg ik spontaan het idee die deels te grillen als spiesjes. Ik sneed 6 stukjes vegan chorizo, 6 partjes appel en 8 vierkantjes rode paprika. De appel is gemarineerd met wat marmelade, de paprika roosterde ik ingevet 5 minuutjes voor in de oven. Daarna grill je de spiesjes 8 minuten, draai ze halverwege even om.

De sjalotten zijn in hele ringen gesneden en op middelhoge temperatuur zachtjes glazig gebakken met een schijfje kruidenboter en iets rozemarijn en tijm. De paprika sneed ik in lange dunne reepjes en bakte ik juist ietsje harder.

Rooster de amandelen op middelhoge temperatuur, blijf omscheppen en schakel de hittebron na 5 minuten uit.

Dit Ekomenu serveer je mooi uit als je de röstibodem voorsnijdt in kwarten en dan pas belegt met de paprika, uiringen, amandelschaafsel en spiesjes on top.

Het gewicht van de rösti ingrediënten na raspen/uitlekken:
200 gr zuurkool
325 gr grof geraspte aardappel, met schil
125 gr grof geraspte appel, met schil en vocht

Extra toegevoegd, fijngehakt:
1 tl naaldjes van verse rozemarijn
1 tl blaadjes van verse tijm
2 kleine tenen verse knoflook
3 schijfjes kruidenboter met daslook, veldzuring en wilde marjolein
4 cl witte wijn
Zuurkool-eindfoto-L1040839Dat deze zuurkool rösti inspireert tot spontane invallen is een goed teken. Mijn tip voor nog meer variatie in het serveren:
halveer de paprika in de lengte, vul die met de zuurkool, appel, ui en chorizo en bak ze af in de oven. Geef er kleine krokante rösti koekjes bij.
Enjoy.

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s