Amandelpudding

on

In een mooie vorm maak je een vorstelijke winterpudding van amandelgries, amandelschaafsel en winterfruit. Het vruchtensap voeg je toe na het kookproces, dat geeft een fruitiger smaak en dan blijven de vitamines bewaard.Griesmeelpudding-IMG_2247 (3)Naast het maken van compotes is het in de wintertijd heerlijk om fruit op deze manier te verwerken. Dit dessert is binnen een kwartiertje gemaakt, de vorm en de koelkast maken het proces af.

Wat heb je nodig?
200 gr amandelgries (traiteur)
40 gr amandelschaafsel
krap 2 dl sap van grote clementines
140 gr ananas, Delmonte gold extra sweet in eigen siroop
2 zakjes vanillesuiker
ruim 7 dl melk, later aangevuld met krap 2,5 dl vruchtensap

Pers de clementine en laat de ananas goed uitlekken. Rooster het amandelschaafsel op middelhoge temperatuur kort goudbruin met iets pistache olie. Snijd de schijven ananas in mooie smalle stukjes en vet de puddingvorm licht in met pistache olie. Zet de vorm in de vriezer. 

Laat de melk op kamertemperatuur komen en breng die zachtjes aan de kook met een drupje pistache olie. Laat de melk niet te hard koken en voeg al roerend en omscheppend de amandelgries en 1 zakje vanillesuiker toe. Zet de temperatuur laag en laat de vla 7 minuten doorkoken tot die is opgedikt. Blijf wel voortdurend roeren en omscheppen om aanbranden te voorkomen.

Roer er van de warmtebron af eerst het sap door, in ongeveer 3 porties, en dan het amandelschaafsel. Neem de puddingvorm uit de vriezer en voeg de ananasstukjes toe aan de opgedikte vla. Schep heel goed om en stort direct in de goed koude puddingvorm.
Griesmeelpudding-IMG_2274 (3)
Om velvorming op de pudding te voorkomen en wat extra smaak toe te voegen bestrooi je de vla lichtjes en goed verspreid met de rest van de vanillesuiker. Als de pudding op kamertemperatuur is dek je de vorm af met vershoudfolie.

Plaats de pudding zo snel mogelijk in de koelkast om  uitzakken van de ananas te voorkomen. Griesmeelpudding-IMG_2248 (2)Een mooie taartvorm biedt veel mogelijkheden. Zo maakte ik in deze vorm al een feestelijke Courgette Clafoutis met goudsbloemen, een geglaceerde Calvados Appel Cake en – nog niet gepubliceerd – een Spelt krentenbrood. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s