Courgette Clafoutis

on

Bij de Historische Groentehof haalde ik kleine, stevige courgettes, zo van het land. Ik bracht ook wat goudsbloemen mee, want ik wilde de clafoutis bakken als taart en versieren met de bloemblaadjes.

Voor een mooie smaak en prachtige kleur besloot ik om fijn biologisch maïsmeel te gebruiken om de kleur van de eieren te versterken. Bij kaasmakerij Catharinadal haalde ik een mooie kruidenboter met iets ui en knoflook. Daarom voegde ik alleen wat fijngeknipte tuinkruiden toe uit mijn eigen tuintje: rozemarijn, oregano, salie en basilicum.

Als extra smaakmaker koos ik voor porchetta, opgerold en in reepjes gesneden, die ik tussen de courgetteblokjes strooide bij het opmaken van de vorm. Je kunt ook de Italiaanse arista al forno kiezen, als het maar mager vlees is en niet al te zout.
CourgetteClafoutis_Gevulde Vorm-L1050447
Wat heb je nodig?
375 gr schoongemaakte kleine courgettes, gehalveerd en in blokjes
tuinkruiden, fijngeknipt:
2 takjes oregano, 2 takjes rozemarijn, 3 salieblaadjes, 6 basilicumblaadjes
20 gr + 10 gr kruidenboter + 10 gr ongezouten roomboter, gesmolten
snuf gerookt paprikapoeder
CourgetteClafoutis_Goudsbloemen-L1050450190 ml bio melk
70 gr bio maïsmeel uit de volle korrel
75 gr Porchetta, gebraden varkensvlees met kruiden
75 gr Chavroux, zachte geitenkaas
4 middelgrote eieren
4-seizoenenpeper/zeezout uit de molen
enkele goudsbloemen

Zet de ingrediënten op kamertemperatuur klaar. Klop de eieren in de blender schuimig, voeg dan de melk en daarna de geitenkaas toe.
Fruit de courgetteblokjes in kruidenboter met een snuf gerookt paprikapoeder, laat iets afkoelen en meng met de geknipte tuinkruiden.
Vet de vorm in met half kruidenboter/half roomboter, je kunt die even voorverwarmen in de oven, en schenk in het onderste deel – de vormen – wat deeg. Strooi in alle vakken wat sliertjes porchetta. Schep dan met een lepel in elke vorm vijf courgetteblokjes. Vul de vorm aan met wat deeg en herhaal het vulproces van porchetta en courgette. Dek af met het laatste deeg, dat onderin wat schuimig is. Bedruppel het met de laatste gesmolten kruidenboter/roomboter.

Bak de clafoutis taart 45 minuten in een voorverwarmde oven op 170°. De laatste 15 minuten terugschakelen naar 165°. Check de stevigheid en de kleur van de bodem. Laat de taart vijf minuten inzakken in de oven en daarna nog ruim vijf minuten op het aanrecht voordat je haar stort.

Garneer de clafoutis taart met de goudsbloemen: pluk de bloemblaadjes en bestrooi de vorm ermee.
CourgetteClafoutis_afgebakken-L1050455
Bon appetit, het is een zomers gele taart en eenvoudig in punten te snijden. Lekker als lunch of als voorgerecht. Door de hogere vorm is de clafoutis extra smeuïg.
CourgetteClafoutis_afgebakken en gesneden-L1050463

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s