Calvados Appel Cake

Een heerlijk luchtige citroencake met een bijzondere touch door zeezout karamels in het appel smoorvocht te smelten. Dit sap met hazelnootolie, vanille, Calvados en kaneel is deels met de appelparten aan de cake toegevoegd en deels op de nog warme cake ingewreven. Prachtig resultaat en in een handomdraai gemaakt.

Wat heb je nodig voor een mooie hoge cake:
550 gr Kanzi appels, zonder klokhuis en schil, in achten
2 el hazelnootolie
merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
25 gr fijne ruwe rietsuiker
50 gr Calvados,
2-3 eetlepels citroensap
kaneel naar smaak
7-8 zeezout karamel blokjes, in stukjes (Lonka)
1 pak Wolken citroencake mix (Oetker)
geraspte schil van 1 kleine bio citroen of een halve grotere
200 ml slagroom 

Strooi de suikers in de licht verwarmde olie. Bak de appelparten heel kort op middelhoge temperatuur, stand 6 op een inductiekookplaat met een keuze van 1-12. Hazelnootolie mag niet te sterk verwarmd worden.

Schenk de Calvados erover uit en smoor de appels zonder deksel in 6-8 minuten op lage temperatuur. Wees voorzichtig bij het omscheppen zodat de appelparten mooi heel blijven. Strooi de kaneel er op het eind over, liefst van de warmtebron af en schep om.

Snijd de karamels in heel dunne plakjes. Schep zoveel mogelijk vocht in een pannetje en los de plakjes op in het warme appelvocht. Schenk het alsnog vrijgekomen vocht er ook door en laat het iets inkoken.

Kook een kleine helft van het vocht nog iets verder in tot licht stroperig en bewaar tot later. De ruime helft gebruik je om de cake mee in  te wrijven na het bakproces, liefst ook de binnenkant van de tulbandvorm. Als dit vocht tijdens het bakken van de cake iets teveel stolt, kun je het au bain marie licht opwarmen. Dit sap mag ook niet te dun zijn, dan wordt de cake te vochtig.

Wolken cakemix kun je het best stevig en wat langer kloppen voor een luchtig en hoog gerezen resultaat. Aan de citroen cakemix voeg ik extra citroensmaak toe in de vorm van sap en rasp.

Verwarm de oven voor tot 180° en wrijf een mooie vorm in met hazelnootolie. Ook deze olie geeft een bijzondere smaak. Schenk een derde deel van het beslag in de vorm en schep daarop de grote appelparten. Verdeel ze evenwichtig en druk ze heel licht aan, bij een puntige vorm ook in de punten. Schep dan met een sauslepel het ingedikte appel-karamel sap over de parten heen. En vul de vorm aan met de rest van het beslag.

Bak de cake volgens de gebruiksaanwijzing, laat haar rustig afkoelen, eerst nog in de vorm en in liefst in de openstaande oven. Met een flexibele vorm is de cake goed lauwwarm te storten. Verwarm het dik vloeibaar resterende appel-karamel sap ook tot lauwwarm en wrijf de gestorte cake er direct voorzichtig en dik mee in.
CalvadosAppelCitroenCake-IMG_0650-mooi op kleur

 

 

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s