Kokos Mango Limoen Taart

on

Smeltend zachte, romige, fruitige kokostaart. Wat een verrassing na het bakken. De gepureerde mango geeft er net die finishing touch aan, de limoen maakt haar fris.

In een spontane opwelling nam ik een zak biologische, ongezoete gedroogde kokos mee. En bedacht dat ik weer eens ging bakken, de kokosolie lonkte ook al langer in de voorraadkast.

Op het gebied van bakken kan ik nog wat leren, maar dit experiment lukte me in een enkele try-out. De taart moet wel een nachtje rusten in de koelkast om snijdbaar te zijn.
Kokos Mango Limoen Taart_Gesneden_IMG_3485
Wat heb je nodig?
45 gr ongezouten roomboter, licht gesmolten
15 gr kokosolie
60 gr fijne ruwe rietsuiker
8 gr vanillesuiker
3 eieren, 2 eiwitten afgesplitst
50 gr Molensteen havermeel
3 gr bakpoeder
snufje zeezout
zest van 1 geelgroene bio limoen + het sap
1 rijpe mango, gepureerd met het limoensap
1 cup geraspte ongezoete bio kokos
+ extra om de bovenkant licht te bestrooien
100 gr ricotta + aanvullen met halfvolle melk tot 1 cup
citroenolie

Deze taart maak je supersnel. Smelt de boter, kokosolie en suiker op lage temperatuur tot die in elkaar zijn versmolten zonder te bruinen. 

Schil en snijd de mango in grotere stukjes. Rasp de limoenschil dun en fijn, pers het sap en voeg het bij de mango. Pureer de mango tot een zijdezachte moes.

Splits twee eieren – op kamertemperatuur – in eigeel en wit. Klop beide witten in de blenderkom tot stevig zacht spierwit schuim en zet dit even apart. 

Doe dan de gesmolten boter, kokosolie en suiker in de blenderkom en draai dit kort tot een samenhangend geheel. Voeg er het ei en de eigelen aan toe en klop ze goed schuimig en los. Klop dan het havermeel er in porties door.

Aan dit deeg voeg je de kokos en zeste toe, meng het op lage snelheid en klop er nu de ricotta met melk krachtig door.

Spatel tot slot voorzichtig het eiwitschuim er in twee porties door. Vet een lage, wijde taartvorm in met citroenolie, stort het deeg, strijk het glad en bestrooit het heel licht met wat kokos uit de zak. Niet teveel, het moet net pakken op het deeg. Mijn porseleinen taartvorm verwarm ik altijd licht voor. Dan komt de taart beter los van de vorm.
Kokos taart_IMG_3414
Bak de taart 40-45 minuten onderin een hete lucht oven op 170°. Draai na 20 minuten de temperatuur terug naar 160°. Let op dat de rand en de kokos mooi goudbruin kleuren en niet te hard gaan. Anders verlaag je beter naar 150° en verlengt de baktijd iets. 

Dit recept is mijn zeer vrije bewerking van een Amerikaanse ‘lime and coconut pie’. 

 

 

 

Plaats een reactie