Zalm Bietenwrap

on

Een dubbele wrap met twee lagen spread: één van avocado, geraspte biet, sjalot, knoflook, dille en verse bieslook en één van crème fraîche met oude kaas, ongezoet Terschellinger cranberrysap, geraspte biet, roze peper en bosuitjes. Daar bovenop een laagje carpaccio gesneden bietenschijfjes en in de oven gegaarde zalm met bieslook en dille. Een heerlijke combinatie, in folie verwarmd in de oven.

Wraps zijn zo handig om snel een luxe maaltijd, lunch of tapas te serveren en zo feestelijk. Een dubbele wrap biedt de optie om er verschillende smaken aan toe te voegen, die elkaar aanvullen en die deze wrap ook zo heerlijk smeuïg maken. Door haar in te pakken in folie en te verwarmen in de oven ‘smelten’ de lagen spread nog iets. Geprakte avocado met geraspte bieten zijn een mooie vondst. De zalm is ook in folie in de oven gegaard zodat die zacht en vlokkig is meegerold. Echt een weekend aanrader!

Wat heb je nodig voor 3 wraps?
6 bietenwraps
5 bosbietjes, 20 min gekookt; twee geraspt, drie in carpaccioplakjes
1 avocado, met de vork geprakt
1 grotere sjalot of 2 kleinere, gehalveerd in ringen gesneden
1 grote teen verse knoflook, grof gehakt
2-4 bosuitjes, in heel dunne plakjes
1 espresso tl gemalen laurierblaadjes
half pakje verse bieslook, fijn geknipt
2 volle espresso tl gedroogde dille
roze peperkorrels, gemalen, naar smaak
zeezout
half bekertje crème fraîche
2 plakken Fries Blond kaas Oud, heel fijn gesnipperd
1 espresso tl crema di balsamico pomegranate [granaatappel balsamico]
1 flinke el ongezoet Terschellinger cranberrysap
1-2 el limoensap
1 zalmmoot van ruim 300 gram

Start met het koken van de kleine tot middelgrote bosbieten. Snijd kop en voet van de bietjes en zet ze op in net voldoende water met wat gemalen roze peperkorrels, zeezout, een flink kneepje crema die balsamico en iets olijfolie. Met het kookvocht kun je de volgende dag bietenrijst maken. Ik kook bietjes graag beetgaar, dus 20 minuten maximaal. Ze garen ook nog iets door tijdens het afkoelen. En je raspt ze immers grof en snijd ze flinterdun tot carpaccio. De verhouding rasp en carpaccio is 50-50.

Pak de zalm in aluminiumfolie met iets olijfolie, dille, roze peper en zeezout. Een dikke moot gaar je in 30 minuten in een bakblikje of ovenschaaltje in een voorverwarmde oven van 180 graden, een dunne moot in ruim 20 minuten. Laat de zalm eerst afkoelen in de oven, pak haar dan voorzichtig uit want er zal iets vocht in de folie staan. Spreid de zalm in mooie vlokken en voeg een theelepel crème fraîche, iets roze peper, dille en verse bieslook toe. Hussel het losjes om, houd de zalm iets grof.

Intussen maak je de spreads. Zet daarvoor eerst de groenten klaar, dus de sjalotjes met knoflook en de bosuitjes net zacht gefruit. Bewaar die gescheiden.
Snijd de plakken oude kaas in piepkleine blokjes, zodat ze bij het verwarmen zachter worden. Je kunt ook van een stuk oude kaas 50 gr heel fijn raspen. De Fries Blond is een niet te zoute kaas.
Prak de avocado grof, besprenkel die met het limoensap, voeg de helft van de geraspte biet toe, de sjalot met knoflook, gemalen roze peper, dille, laurier en veel van de bieslook. Eventueel naar smaak wat zeezout. Houd drie theelepels apart om de wraps ‘dicht’ te plakken.
Klop de crème fraîche los met het cranberrysap en voeg druppels crema di balsamico, bosui ringetjes, iets laurier, roze peper, zeezout en de oude kaas toe.

Leg de wraps op een snijplankje klaar en verdeel de spreads in drie porties. De eerste drie wraps besmeer je met de avocado-biet spread. Daarop leg je de tweede wrap, die je besmeert met de room-oude kaas spread. Nu verdeel je de carpaccio gesneden bietenplakjes, niet te dicht aan de rand en in het midden een portie van de zalm, wel van rand tot rand want dan piept de zalm er net uit.

Vouw de wraps vanuit de bovenkant naar je toe over de zalm heen. Pak dan de onderkant, leg één theelepel avocado-biet spread op de bovenrand [niet uitsmeren] en druk de onderkant vast op deze spread. Steek er voor de zekerheid een saté prikker schuin door, zodat je ze makkelijk kunt oppakken om ze in folie te pakken en op het rooster in de oven te leggen.
Verwarm de oven voor tot 180 graden, leg de ingepakte wraps op het rooster en verwarm ze 3-4 minuten op 165 graden.
Liefst verwarm je de serveerborden licht voor. Pak de wrap uit op een bord en serveer ze direct. Als een grover voorgesneden tapas rol je de wrap beter strakker op en steekt er een cocktailprikker in.Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s