Bataat_Biet_Zuurkool Quiche

Zuurkool is voor mij geen wintergroente, integendeel want met geroosterde verse rode bosbieten, het frisgroene blad, geroosterde zoete aardappelen en gedroogde abrikozen kun je er een heerlijk frisse en fruitige open quiche mee maken, die je kunt toppen met noten naar keuze. Voor de kleur zijn licht gezouten crunchy pistache noten erg lekker.

Het idee voor deze quiche ontstond door een verpakking biologische zuurkool met gember en rode biet bij een biologische supermarkt met quiche recept. Misschien wel lekker, maar ik geef de voorkeur aan zachte wijnzuurkool waaraan elke keer weer andere ingrediënten kunnen worden toegevoegd voor de variatie. Aardse rode biet en oranje zoete aardappel is een prachtige combinatie en de zuurkool maakt het geheel lekker fris. Deze quiche was zo lekker en rijk aan groenten, die maak ik nog wel een keer.

Wat heb je nodig?
3 niet te grote zoete bataten [oranje zoete aardappelen], geroosterd in folie in de oven, ontveld + in plakken
gemalen komijnzaad
nootmuskaat, uit de molen
[gerookt] paprikapoeder
1-2 middelgrote verse rode bosbieten, in kwarten of in vijf stukken, geroosterd in folie in de oven
citroen olijfolie
balsamico
40 gr bietenblad [netto], de kleinere bladeren van de bos, de rode nerf eruit gesneden, in grovere stukken gescheurd
70 gr netto, 2,5 kleine rode ui, hard/stevig, in kwarten, glazig gefruit en losgemaakt
1 pak biologische wijnzuurkool
verse tijm, de blaadjes geplukt
extra vergine olijfolie
3 flinke el crème fraîche
2 bio eieren, losgeklopt
optioneel = scheutje witte wijn of droge rosé
zwarte peper, uit de molen
zeezout, uit de molen
60 gr gedroogde zoete abrikozen, in reepjes gesneden
50 gr pistache noten [netto], licht gezouten in dop = crunchy
[of pecannoten, hazelnoten. amandelen gemixt]
1 pak bladerdeeg

De biet en bataten 30 minuten ingepakt roosteren, de biet geschild, met wat citroen olijfolie. een snufje peper en zout en enkele druppels balsamico. De bataten of oranje zoete aardappelen ongeschild maar ingewreven met olie. De bataten pel je na het roosteren en snijd ze dan in grotere stukken. Wentel ze warm door wat olijfolie verrijkt met [gerookt] paprikapoeder, iets chilipeper, nootmuskaat, gemalen komijn, peper en zout.
De geroosterde bietenparten halveer je, of je snijd ze in drieën, want te grote parten snijdt echt onhandig in de afgebakken quiche.

De zuurkool druk je uit in een zeef anders wordt de bodem te vochtig, maakt die los en husselt haar met flink wat tijmblaadjes, de abrikozen, crème fraîche, ev olijfolie, zwarte peper en iets zout.

Het bietenblad wok je licht anders gaat het erg slinken.

Maak de quiche op met de zuurkool en toegevoegde ingrediënten op de bodem, licht aangedrukt. Schik daar de parten bataat, rode biet en ui op, plukjes gewokt bietenblad er tussendoor. Klop de eieren goed los en luchtig, voeg een klein scheutje wijn toe, peper en zout, eventueel nog wat tijmblaadjes. Druppel/schenk dat voorzichtig en goed verdeeld uit over de groenten uit, ook langs de binnenrand van het quichedeeg om verbinding met de groenten te krijgen.

Wentel de licht gezouten pistachenootjes even door wat ev olijfolie om aanbranden te voorkomen en strooi ze er losjes overheen en tussen. De smaak past er niet alleen goed bij, de groene kleur geeft een extra accent.

Bak de quiche in 30 minuten licht goudbruin in de oven, let even op of de temperatuur halverwege misschien iets teruggesteld moet worden naar 165-170 graden. De nootjes en groenten bovenop mogen niet verbranden, het quichedeeg is lekkerder als het iets kleur krijgt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s