Kruidige Kervelsoep

on

Een van de kinderen herinnerde mij eraan dat ik vroeger ’s zomers ook heerlijke verse kervelsoep maakte. Hoe maakte ik die? Dat ben ik inmiddels zelf ook kwijt, maar het was een heldere, groene soep met veel kervel en zonder room.

En dus ging ik op zoek naar recept-ideeën. In Nederland wordt kervelsoep haast altijd met dezelfde ingrediënten gemaakt, vrij simpel ook. Uiteindelijk kwam ik tot een mooie rijke basisbouillon en geurige aanvullende smaken.

Kervel is het lekkerst vers als heel jong blad, daardoor is het heel aromatisch maar ook kwetsbaar en zie je het minder vaak liggen in groentezaken. Kervel heeft een zoetige, verfijnde, heel licht anijsachtige smaak. De basisbouillon is zoals gebruikelijk een no-waste: steeltjes en blaadjes worden gescheiden, de eerste verrijken de basis, de laatste de soep. De baby spinazie geeft niet alleen smaak, maar ook extra kleur.

Hak of knip verse kervel goed fijn, het is echt veel lekkerder dan diepvries. Ik hakte de kervel na deze foto nog iets fijner. De overige groenten in de basis zijn in de blender heel fijn gepureerd en gezeefd.

Wat heb je nodig voor super gezonde, kruidige kervelsoep?
40 gr roomboter
75 gr kervel [steeltjes en blaadjes gescheiden], blad achterhouden
3 vertakte takjes krulpeterselie, alleen de steeltjes
10 kleine topjes citroentijm
1 afgestreken espresso tl laurier, gemalen
4-seizoenen peper, naar smaak uit de molen
90 gr bleekselderij, netto gewicht, zomers zachtgeel, de binnenste stengels
100 gr bospenen of wortel, netto gewicht, geschild en in plakjes
150 gr prei, netto gewicht het witte/lichtgroene deel
90 gr sjalotten, 3 stuks, gepeld, gehalveerd en in dunne plakjes
1 teen verse knoflook, gesnipperd
1,2 liter heet water
groentebouillon poeder met tijm en rozemarijn, volgens gebruiksaanwijzing
kneepje limoensap of iets citroen olijfolie
iets zout
50 gr baby spinazie
5 bosuitjes, schoongemaakt en in ringetjes

Eerst maak je de basis bouillon met de groenten en kruiden. Smelt de boter en voeg een voor een de groenten en kruiden toe: steeltjes van kervel en peterselie, sjalot, prei, bospeen en bleekselderij. Laat elke groente even afzonderlijk fruiten, wel op lagere temperatuur want de groenten mogen niet bruinen. Het wordt een groene soep.

Schenk na het fruiten het water erbij, zet de temperatuur hoger en voeg het bouillonpoeder toe. Zet de temperatuur laag en kook de bouillon met groenten 20 minuten., zodat je de groenten daarna heel fijn kunt pureren. Ze binden de kervelsoep licht. Laat die wel eerst iets afkoelen en voeg niet alle bouillon toe, zodat je de pulse van de blender ook kunt gebruiken. Door de soep te zeven, verwijder je de harde vezeltjes van de steeltjes en bleekselderij en krijg je een heel fijne soep waarin alleen de gehakte kervelblaadjes en bosuitjes drijven.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s