Orangenpfeffer Flammkuchen

Homemade tussendoortje van vers, flinterdun Flammkuchen deeg voor zomer en winter van wortelen, Orangenpfeffer, verse tijm, laurier en Siciliaanse kerstomaatjes passata is heerlijk en super gezond.

Mijn dochter bracht uit Duitsland buisjes met bijzondere pepermixen mee van de Delikatessen Winkel in Stuttgart. De Orangenpfeffer bevat witte peper, gedroogd en gemalen sinaasappelpoeder [sap en schil], kurkuma, paprika, rietsuiker en cayennepeper. Hun producten selecteren ze niet alleen op hoge kwaliteit, maar ook op natuurlijkheid. De smaak van de wortelen krijgt er een heel speciaal tintje van, maar natuurlijke producten zijn ook super gezond.

De Flammkuchen komt uit de keuken van Elzas Lotharingen of Elzas Lorraine in het Frans. De Elzas streek wisselde in haar geschiedenis regelmatig van Duits naar Frans gebied en andersom. Het deeg wordt gemaakt zonder gist en is erg knapperig. Oorspronkelijk werd het deeg bestreken met crème fraîche.

Vers deeg op bakpapier snijd je eenvoudig in grotere of kleinere deeglapjes, rechthoekig of rond met gebruik van een kookring. Knip wel het bakpapier mee, anders gaat dit deeg oprekken. Voor de lunch gebruik ik graag minivormen, voor het avondeten splits ik zo’n rol in tweeën: heel rijk belegd met groenten, kruiden en een spread.

De pepermix leek me heerlijk bij verse, dikke, oranje wortelen: geschild, in de lengte gehalveerd en in schuine moten gesneden. Ze zijn geroosterd in een mix van extra vierge chilipeper olijfolie en gewone extra vierge olijfolie met versgeperst sinaasappelsap, gemalen laurierblad en verse tijmblaadjes. En een ietsiepietsie zeezout. Het verse sap maakt de wortelen zacht maar stevig, beetgaar, en ondersteunt de smaak van de Orangenpfeffer.

Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
1 rol Tante Fanny Flammkuchen deeg
1 flesje Siciliaanse kerstomaatjes saus [Passata di pomodoro ciliegino siciliano, Genesis]
enkele tl La Bio Idea tomatenpuree [dit is geen zware, stevige puree maar een lichtere versie]
2 kleine takjes verse tijm [de blaadjes]
1-2 tenen verse knoflook, gesnipperd
1-2 mini sjalotjes, gesnipperd
mespunt gemalen laurier
1 el olijfolie [liefst een mix van iets chilipeper olijfolie aangevuld met extra vierge olijfolie]
iets zeezout / eventueel iets 4-seizoenenpeper

Voor de groente:
1 vel bakpapier
1 kleine el chilipeper olijfolie [houd wel rekening met de Orangenpfeffer]
1 kleine el extra vierge olijfolie
flinke mespunt gemalen laurier
flinke mespunt Orangenpfeffer [naar smaak, het bakpapier moet liefst iets geel kleuren]
iets zeezout
1 verpakking dikke, stevige oranje wortelen [geschild, in de lengte gehalveerd, in stukken]
sap van een halve tot hele handsinaasappel
3 takjes verse tijm [de blaadjes]

Ter garnering:
60 gr geraspte kaas, bijvoorbeeld Parmigiano Reggiano

Bekleed een bakblikje met bakpapier en voeg beide olieën, Orangenpfeffer, laurier, tijm en zeezout toe. Spatel dit wat door elkaar, voeg de stukken wortel toe en hussel meerdere keren goed om zodat de wortelen zijn gecoat met de kruiden en de olie. Voeg dan de tijm toe en de helft van het sap. Hussel om en veeg de groenten en de kruiden wat naar het midden toe. Rooster de wortelen een kwartier op 165 graden, neem het bakblikje uit de oven en hussel de wortelen met het resterende sap. Rooster ze nog 10-15 minuten, hussel ze weer om in een schaaltje. Het sap is dan verdampt.

Knip de rol deeg naar wens, krul de buitenrand met het topje van een vinger om naar binnen en bestrijk dit licht met olijfolie. Knijp de hoekjes samen en druk ze iets plat.

Fruit de ui met de knoflook licht aan in de olie, voeg dan de kerstomaatjes passata en de laurier toe, fruit nog licht en roer de tomatenpuree erdoor. Voeg wat zeezout en de tijmblaadjes toe en zet dit even weg.

Verdeel de saus over de deeglappen, strijk het goed uit tot aan de randen. Schik daar de wortelstukken op, liefst in schuine rijen. Bestrooi het geheel tot slot met de geraspte kaas en bak de Flammkuchen in 12-15 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 graden [ik gebruik hete lucht].


Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s