Zwarte Bessen Roomijs

on

In een warme zomer geniet je extra van zacht smeltend fruitijs: wat denk je van rijpe zwarte bessen uit de moestuin, sappige Packham peren, een flinke scheut Limoncello, puur perensap, druivensuiker en vanille in combinatie met slagroom. Fris, fruitig en romig ineen.

Je eigen zwarte bessen pluk je als ze op hun lekkerst zijn, ’s ochtends vroeg en goed rijp. Zwarte bessen zijn rijk aan vitamine C, maar door hun wat kruidiger smaak worden ze vaak verwerkt tot jam of gelei. Heerlijk hoor, maar ook jammer. Daarom zocht ik naar een perfecte combinatie om de harde kantjes er wat af te halen. En die vond ik in de Packham peer.

De Packham is een lichtgele, meer knapperige peer die ook geschikt is voor pocheren en stoven. In het fruitijs is het beter de peer tegen net rijp te verwerken dan wordt ze tot een zachte fijne moes. Deze peer is gezond en lekker door haar mineralen: kalk, kalium, ijzer en fosfor en ze is ook nog aromatisch. Op alle fronten dus een mooie aanvulling.

Voor dit fruit koos ik Limoncello als likeur, een licht zoete maar toch ook frisse citroenlikeur. Pure Madagascar bourbon vanille, biologische druivensuiker en wat poedersuiker zijn naast het perensap de zoetaccenten. Door ruim een half potje slagroom wordt dit zwarte bessenijs licht romig. Gewoon fantastisch, die zwarte bes.

Wat heb je nodig?
3 kleine Packham peren, geschild + ontdaan van klokhuis [kleine ronde peer, zeer sappig vruchtvlees]
6 cl Limoncello [Siciliaanse Fiorito Superiore, artisanaal familie recept]
300 gr zwarte bessen, netto gewicht + enkele kleine verse bessenstruik blaadjes
6 cl Perelaere, natuurlijk puur fruit perensap
45 gr biologische poedersuiker
30 gr biologische druivensuiker [Natufood]
vanillemerg van een bourbon vanille peul
100 ml biologische slagroom
50 ml Griekse yoghurt

Was de bessen, ontdoe ze van resterende steeltjes en laat ze goed uitlekken/drogen. Kook de bessen met enkele blaadjes in het perensap op middelhoge temperatuur en laat ze in maximaal 6 minuten op lage temperatuur zacht worden om te pureren en zeven.

Snijd de schoongemaakte peren direct in kleine stukjes en marineer ze in een afgesloten bakje in de Limoncello. Zet ze direct koel weg.

Pureer de zwarte bessen warm, dat kan in een gesloten blender en zeef ze direct. Druk het vruchtvlees er zoveel mogelijk door en voeg peren, limoncello, poedersuiker, druivensuiker en vanillemerg toe.
Breng dit opnieuw op middelhoge temperatuur net tegen de kook, roer heel goed door en laat de peer in enkele minuutjes zacht worden. Spoel de blenderkom schoon, droog die af en maak het fruit tot een dik vloeibare moes.

Vanillemerg schraap je eenvoudig met een mesje uit de in de lengte doorgesneden vanille peul, echt veel lekkerder dan essence. Limoncello serveer je het best ijskoud en is voor fruitijs dus een perfecte keus.

Serveer het zwarte bessenijs als dessert en schenk er dik vloeibare zwarte bessensaus over heen, waarin naast Limoncello ook rode aardbeitjes zijn verwerkt. Voor die saus gebruikte ik fijne ruwe rietsuiker, omdat wij die ook als compote in kwark en Griekse yoghurt eten.

Hoe maak je zwarte bessen-aardbeien saus?
425 gr zwarte bessen, goed rijp [netto gewicht]
345 kleine rode aardbeitjes, geurig en smaakvol [netto gewicht]
8 cl Limoncello
130 gr fijne ruwe rietsuiker
sap van een flink kontje limoen
scheutje appelsap

Was de bessen, ontdoe ze weer van hun steeltjes en laat ze goed uitlekken/drogen. Kook de bessen met enkele blaadjes in het appelsap op middelhoge temperatuur en laat ze in maximaal 6 minuten op lage temperatuur zacht worden om te pureren en zeven.

Pureer ze in een gesloten blender en zeef ze direct. Druk het vruchtvlees er zoveel mogelijk door en voeg aardbeien, limoncello, limoensap en fijne ruwe rietsuiker toe. Breng dit opnieuw op middelhoge temperatuur net tegen de kook, roer heel goed door en laat de aardbeien in enkele minuutjes zacht worden.

De aardbeien in de saus nemen ook de wat diepere smaak van de zwarte bessen weg net als bij de peren. Als je ze rood en lekker zoet kiest, heb je dus maar weinig rietsuiker nodig voor deze heerlijke saus. Bedenk daarbij dat zwarte bessen tot de super foods behoren. Daarom breng je ze net tegen de kook en pruttelen ze slechts enkele minuten.

Pureer de aardbeien fijn en laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur. Ik kon er drie potjes mee vullen.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s