Piemontese bonenschotel

on

De planning van onze reis door Noord-Italië is rond. Na al dat zoeken voor de mooiste plekjes kreeg ik onbedwingbare zin in bonen en koos voor Borlotti bonen uit de Piemonte. De Borlotti wordt ook wel kievitsboon genoemd door haar licht bruinroze spikkeltjes uiterlijk.
Borlotti bonen-IMG_2204
Bonen staan in de Mediterraanse keuken, en zeker op het Italiaanse platteland, ook in de zomer op het dagelijks menu. Gestoofd in een geurige tomatensaus met smakelijke enjoya paprika’s kun je ze zowel als lunch of als avondschotel serveren.

De enjoya paprika rijpt langzaam waardoor ze een aromatische smaak krijgt. Met haar tweekleurige gestreepte uiterlijk is deze paprika ook heel decoratief. Ik gebruikte haar ook in de Spaanse witte bonensoep Fabada Asturiana.

Wat heb je nodig voor twee personen:

Voor de bonen:
170 gr Borlotti bonen, 1 nacht geweekt in water
scheutje olijfolie
4-seizoenen peper uit de molen
1 espresso tl arctisch tijmzout
1 espresso tl groentebouillon poeder met tijm
gedroogde tijm
Spoel de bonen na het weken af en breng ze met alle kruiden in niet teveel water op matige temperatuur aan de kook . Dit is om stuk koken tegen te gaan. Kook ze in 40  minuten op lage temperatuur beetgaar, al dente. Giet ze af, maar vang het kookvocht op om te gebruiken in de saus.

Voor de gehakt/groenten saus:
klontje roomboter
scheutje olijfolie
300 gr biologisch rundergehakt
3 kleine rode uien, gehalveerd in dunne ringen
2 grote tenen verse knoflook. gesnipperd
1 espresso tl gemalen komijnzaad
1 espresso tl arctisch tijmzout
1 afgestreken espresso tl chipotle (let op, pittig)
4-seizoenen peper uit de molen, naar inzicht, niet teveel
¼-½ espresso tl gemalen kruidnagel (voorzichtig, overheerst snel)
gedroogde tijm, naar inzicht
1 potje Concentrato di Pomodori (La Bio Idea, anders goede tomatenpuree)
2 enjoya paprika’s, in cm cubes (te vervangen door 1 rode en 1 gele paprika)
½ blokje 80% pure chocola, ca 7 gr, in kleine stukjes
handvol fijngehakte krulpeterselie

Smelt de boter, voeg de olie toe en fruit de ui op matige temperatuur. Verlaag de temperatuur en laat ze drie minuten zachtjes garen. Verhoog de temperatuur weer tot matig, voeg de knoflook toe, schep even luchtig om en roerbak het gehakt mee. Doe er dan de tomatenpuree bij en fruit dit enkele minuten met alle kruiden. De geuren moeten  goed loskomen, blijf wel omscheppen en laat de tomatenpuree niet zwart worden op de bodem.  Fruit de laatste minuut ook de paprika mee en blus af met het kookvocht van de borlotti’s tot een mooie gebonden saus. Stoof het gehakt en de groenten veertig minuten.

Voeg halverwege de chocola toe en controleer tijdens het stoven regelmatig of er nog wat kookvocht moet worden toegevoegd. Na 35 minuten warm je de bonen vijf minuten mee. Strooi er voor het opdienen verse fijngehakte krulpeterselie over.

Bonenschoteltjes eten lekker weg in kleine minipannetjes of wijde kommen.
Borlotti-Enjoya bonenschotel-IMG_2200

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s