Jonnie Boer’s Vijgenquiche

Afkomstig uit Zwolle wordt het eens tijd om een gerecht van sterren chefkok Jonnie Boer uit te proberen, wel met een eigen touch. Deze quiche met verse gekaramelliseerde vijgen en zachte geitenkaas is uit het kookboek Thuis. 

Verse vijgen met geitenkaas is een ideale smaakcombinatie. Door de sinaasappelrasp en de balsamico karamellisatie van de vijgen krijgt dit recept een chique karakter.

Ook de smaakcombinatie van vijgen met rauwe ham is klassiek. Ik koos voor de zachte smaak van langdurig gerijpte San Daniele ham uit de regio Friuli boven Venetië, één van de beste hammen van Italië en vrij van kunstmatige toevoegingen. Deze ham is iets minder zout en wat zoeter. San Daniele is de naam van het bergdorp waar de ham wordt gedroogd. Op het blog Ciao Tutti kun je meer over deze ham lezen. De ham ‘verstop’ je onder de geitenkaas zodat ze niet uitdroogt. 

Aan de geitenkaas is ook wat citroentijm toegevoegd, voor wat frisheid. De bodem krijgt een licht krokante touch van sesamzaad.

Wat heb je nodig?
1 pak bladerdeeg
sesamzaad
4 verse vijgen, in vieren
7 gr balsamico, velours de vinaigre balsamique de Modena
15 gr fijne ruwe rietsuiker
150 gr zachte geitenkaas, Chavroux
2 bio henneneitjes + 1 extra dooier
50 gr slagroom
sinaasappelrasp, ¾ van een bio Valencia
1 tl verse citroentijm, de blaadjes + iets extra om te verstrooien
45 gr Prosciutto di San Daniele, flinterdun gesneden
20 gr geschaafde amandelen, licht geroosterd
1 el kruidige honing, zoals miel de maquis du Désert des Agriates
iets pistacheolie, om het bakpapier in te vetten 

Start met het bereiden van de vijgen. Was en droog ze, verwijder het topje en snijd ze in vier parten. Wrijf de snijkanten twee keer achter elkaar in met gerijpte balsamico, het velletje één keer. Strooi de suiker er lichtjes en goed verdeeld over.  Laat de vijgen zo even marineren. 

Neem een niet te grote, ondiepe bakvorm en bekleed die met bakpapier. Ik gebruik een vorm met kleine rand om die straks na het bakken met honing in te wrijven en met amandelschaafsel te bestrooien.

Wrijf het bakpapier met een kleine tussenpauze twee keer licht in met pistacheolie. Strooi een enkel laagje sesamzaad op de bodem. Bekleed de bakvorm zorgvuldig, knip het bakpapier en het deeg mooi af langs de rand. Eventuele restanten gebruik je voor een dubbele laag deeg op de bodem. Van restanten kun je ook leuk kaaskoekjes bakken.
Druk het deeg op de naden dicht met een vorkje en druk met je handen het sesamzaad wat in het deeg. Verwarm de oven voor op 190° en bak de deegbodem 10 minuten voor.

Rasp de schil van de sinaasappel dun en in zo lang mogelijke halen en pluk de blaadjes van de takjes tijm.  Klop de room met de geitenkaas, de eieren, de rasp, citroentijm en iets 4-seizoenen peper los tot een glad mengsel.

Bekleed, na wat afkoelen, de bodem van de quiche met de ham. Leg die dicht tegen de rand. Schenk het geitenkaas mengsel er zachtjes over uit zodat de ham overal bedekt is. Verdeel de vijgen evenwichtig over de quiche, bedruppel de topjes eventueel nog met een restantje balsamico. Zet de quiche 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150°. Check of de vijgen mooi zijn en of de kaas goed gestold is.

De quiche moet zich nog wel even zetten. Laat haar afkoelen tot kamertemperatuur met open klep.
Vijgenquiche-afgebakken-IMG_9970
Rooster het amandelschaafsel licht op matige temperatuur en verwarm de honing au bain marie tot ze goed vloeibaar is. Bedruppel de rand en de quiche met honing, amandelschaafsel en citroentijm.
Vijgenquiche-IMG_9983 (3)

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s