Granaatappel Cranberry Compote

Granaatappel en Cranberry’s, twee rode herfstvruchten die elkaar aanvullen in smaak en in kleur voor een warmrode compote op je kaasplateau. De granaatappel is fris en fruitig, de cranberry is diep van smaak en licht bitter. Samen geven ze fruitiger smaak, die wordt versterkt met wat druivensuiker. 

Kaasplateau’s sier je in de herfst het lekkerst met mooie gerijpte kazen zoals de Franse Langres, de Belgische Chimay Rouge, de Engelse Cathedral Extra Mature Cheddar en Blue Stilton uit de ‘shire’ streken of de Zwitserse Gruyère AOP. Bij allemaal komt de smaak van deze compote mooi tot haar recht. 

De pitjes uit een granaatappel halen is met een scherp, puntig  mesje en een goed rijpe (geen overrijpe) granaatappel echt geen lastig klusje. Als je bovenin een gaatje maakt en het vel met kleine stukjes los scheurt dan kun je de appel heel mooi op haar compartimenten  breken. Dan komen de vliesjes er ook grotendeels heel uit.

Een granaatappel van 170 gram levert 150 gram pitjes op. Uit die pitjes krijg je na zachtjes stoven en uitpersen 70 gram lichtrood en friszoet sap.
Granaatappel-Cranberry-Compote-Pitjes-IMG_0506
Bestrooi de pitjes met 10 gram druivensuiker en het sap van een flink partje citroen. Breng ze in een koekenpan licht tegen de kook, zodat het sap vrijkomt. Op een inductiekookplaat kies je stand 5 bij een keuze in 12 standen.

Schakel na 2 minuten terug naar stand 4 en houdt ze nog 4 minuutjes tegen de kook, maar onder het kookpunt. Giet de pitjes met sap door een fijnere zeef en druk het sap er met de bolle kant van een pollepel goed uit.
Granaatappelpitjes-Druivensuiker-IMG_0509
Wat heb je verder nodig:
100 gr dieprode rijpe cranberries
60 ml rode wijn, liefst een Cotes du Rhône
1 kleine el hazelnootolie
15-20 gr druivensuiker, eerst proeven dan afmaken
drupje vers citroensap
2 snufjes kaneel, tegen het eind
1 kleine el Calvados, op het eind
70 gr granaatappelsap:
na het eerste afkoelen er door roeren, zie proces hierboven

Breng de cranberry’s op dezelfde wijze als de granaatappel pitjes  tegen de kook in de rode wijn, hazelnootolie, druivensuiker, citroensap en kaneel.  De velletjes van de cranberry’s knappen dan open.

Houdt de tijden van de granaatappel aan, zeef de cranberry’s eruit, voeg de kaneel toe en ‘kook’ het vocht met een derde in.
Voeg de cranberry’s weer toe met de Calvados, warm ze op. Je wilt de vorm van de bessen behouden maar ze moeten wel zacht zijn. Laat de cranberry’s iets afkoelen en voeg het granaatappelsap toe. Bij het afkoelen zal de compote nog iets opstijven.

Vet een vormpje licht in met hazelnootolie, plaats het even in de vriezer om te koelen en schenk de compote erin. Laat die twee dagen opstijven in de koelkast. 

De compote dus niet geleren! Die mag een dikke, licht vloeibare druppel zijn bij de kazen. Ze smaakt ook heerlijk bij gegrilde gemsla of spitskool.
Granaatappel-Cranberrycompote-IMG_0502

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s