Peperige Ansjovissaus

on

Ansjovis is typisch een product uit de Mediterraanse keuken, zeker in de Italiaanse keuken is het gepekeld een breed ingezette smaakmaker in sauzen, dressings en marinades. Ze geven er een ziltige, verdiepende smaak aan. 

In Nederland wordt ansjovis vaak geserveerd als ansjovisboter; het oudste recept is uit 1780 en vrij eenvoudig. In de Franse nouvelle cuisine wordt het gerekend tot een sauce hollandaise met als basis een emulsie van boter, eigeel en citroensap.
Ansjovissaus_IMG_6582_Insta (2)Een heerlijke ansjovis dipsaus werd zo een uitdaging. Ik koos ambachtelijke boerenzuivel, zowel roomboter als creme fraîche, peperige Oost-Indische Kers als groen kruidje, gekookte eidooiers, gefruite verse knoflook met een mini-uitje en Spaanse peper, limoensap en superzachte Italiaanse filetjes.

Wat heb je nodig?
60 gr Den Eelder roomboter, ongezouten
1 echt volle koffielepel creme fraîche (De Weerribben)
4-seizoenenpeper/zeezout, uit de molen
8 ansjovis filets (caber filetti di acciughe pescate in adratico)
Oost-Indische Kers, 10-12 bladeren met steel en bloempjes
1 klein rood uitje, fijngehakt
2 tenen of 1 grote teen verse knoflook, fijngehakt
klein stukje rode Spaanse peper (zonder pitjes), fijngehakt
sap van een halve limoen
2 stevig gekookte eierdooiers
iets krulpeterselie, het blad fijngesneden

Oost-Indische Kers kun je heel eenvoudig zelf zaaien en in potten kweken. Er zijn wel variëteiten, maar de smaak van het blad komt overeen.

Fruit het uitje met de knoflook en Spaanse peper zacht in wat olijfolie. Laat de boter op kamertemperatuur komen, knip het blad in repen, de ansjovis in stukjes en doe alles in de blenderkom. Pureer/pulseer de ingrediënten tot een gladde emulsie, voeg op het laatst het limoensap toe en laat de saus licht opstijven in een mooi schaaltje.

Garneer de saus voor het serveren met enkele bloempjes en kappertjes en serveer er gegrilde pita’s en broccoli roosjes bij. Als je die broccoli in de oven roostert, hussel er dan eerst een paar theelepels ansjovissaus doorheen.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s