Zalm Mousse Taartjes

Een mousse is niet alleen heel feestelijk, maar ook bijzonder smakelijk. Zalm leent zich er door haar zachte structuur heel goed voor, je pureert de moot rauw. Voor een verfijnde smaak let je goed op de verhouding van de zalm op de room en voor wat frisheid meng je slagroom met crème fraîche, citroensap en -rasp.

Als kruiden voeg je alleen lekker zeezout, 4 seizoenenpeper en dille toe. Heerlijk met wat mesclun melange, fruitige kerstomaatjes en mini komkommer blokjes. Door de eenvoud komt de vis optimaal tot haar recht.

Een mousse maken is super simpel, zelfs het storten van deze mini terrines leverde geen enkel probleem op. Ik serveerde ze als voorgerecht, maar als lunch of als hoofdgerecht kun je er mijn aardappel prei pannenkoekjes bij serveren, liefst in vieren gesneden als een klein stapeltje. En dan garneren met wat geblancheerde bosuitjes. Succes verzekerd.

Wat heb je nodig voor vijf ramekins / zalm mousse taartjes?
325 gr zalmmoot, superzacht, in dunne plakken gesneden, dan in stukjes
citroensap, van ongeveer een halve citroen
iets fijne citroenrasp [van een kwart citroen]
2 espresso tl gedroogde dille
zeezout
4-seizoenen peper, liefst met wat extra groene peperkorrels, uit de molen
125 gr crème fraîche
160 gr slagroom, stijfgeklopt
iets gesmolten roomboter [ramekins licht invetten]
iets fijngewreven dille [op de bodem strooien]
1 bakje mesclun salade
half pakje kerstomaatjes
2 mini komkommers, van zaadlijst ontdaan, in mini blokjes, aangemaakt met dille en een drupje chilli olie

Mijn zalm moten waren ingevroren, dus nog vrij koud, waardoor je ze heel makkelijk in kleine stukjes snijdt. Pureer die goed fijn, liefst wat vaak de pulseer knop gebruiken.
Kruid die zalmpuree met het zeezout, de peper, de dille, en het citroensap en -rasp. Voeg dan de crème fraîche toe en mix nog een keer.

Klop de slagroom stijf, spatel die door de zalmpuree, maar houdt die luchtig. Vet je vormpjes in met gesmolten roomboter en wrijf wat dille fijn tussen duim en wijsvinger boven elke ramekin, zodat je mini taartjes na het storten een leuke gespikkelde bovenkant hebben. Verwarm de ramekins heel licht in de voorverwarmde oven, en draai de dille en roomboter nog even rond in de vormpjes. Let op dat de boter niet bruint, echt heel even.

Weeg je zalmpuree en vul de ramekins gelijkmatig, tot net onder de rand. Druk met de bolle kant van een lepel de eerste mousse ietsje aan om luchtbellen te verwijderen.

Kook water voor een grotere lage ovenschaal, liefst rechthoekig en vul die tot de helft als het water redelijk heet is. Plaats de ramekins op de bodem en bak de zalm mousse in 20 minuten gaar bij 120 graden.

Laat ze langzaam in de oven afkoelen tot iets lauwwarm en stort ze dan op bakpapier. Dan kun je ze na koeling voorzichtig oppakken om op de salade te leggen. Je kunt de mini zalm mousse taartjes een dag van tevoren maken, dat is goed voor de smaakontwikkeling.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s